2024. március 29. - Auguszta

Európa Kulturális Fővárosa programok

Felső-Ausztria különböző vidékei is bekapcsolódnak a gazdag és sokszínű programsorozatba, amellyel az ausztriai Linz Európa kulturális fővárosaként várja jövőre a hazai és külföldi látogatókat, s amely háromnapos szilveszteri mulatsággal - benne egy lenyű
2008. október 8. szerda 08:34 - Hírextra
A felső-ausztriai székváros által kínált művészeti tálon több mint százhúsz, a legkényesebb igényt is kielégítő fogás található, méghozzá a legváltozatosabb műfajokban és igazán pazar körítéssel. Lesznek koncertek, előadások, zenekari muzsikával aláfestett felvonulások, parádék, tájbemutatók, vízi túrák, kulináris esték, ifjúsági találkozók.

A Linz09 rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitója december 31-én lesz a Brucknerhausban: az épületet Anton Bruckner zeneszerzőről, "Isten komponistájáról" nevezték el, aki a régi linzi székesegyház (Alter Dom) orgonistája volt 1856 és 1868 között. Ám a háromnapos nyitány csúcspontjának a rakétaszimfóniát szánják: az új év első perceiben a Duna fölötti tűzijátékkal egy időben ősbemutató hangjai csendülnek majd fel. A nagy ívű zeneműben fellép egy nyolcszázfős kórus is.

Másnap az újévi koncerttel a Bruckner Zenekar örvendezteti meg a zene rajongóit, miközben a Lentos Múzeumban "Best of Austria" mottóval az alpesi ország művészeti remekeiből nyílik kiállítás. A rendezők szerint a tárlaton megtekinthető lesz minden, amit harminc ausztriai múzeum, galéria és gyűjtemény anyagából el lehetett mozdítani.

Január 2-án a múzeumként működő Ars Electronica Center nyitja meg kapuját, hogy négyezer négyzetméternyi alapterületen felcsillantsa a jövő elektronikáját és technológiáját. A komputerfesztivál rendezői ezenkívül a telekommunikáció segítségével virtuális világutazásra készülnek invitálni a kulturális fővárost felkeresőket. A "80+1" elnevezésű program részeként a világ húsz pontjáról lehet majd válaszokat küldeni az emberiség jövőjét tudományos, újságírói és kulturális szempontból firtató húsz kérdésre.

A linzi főtéren a Szentháromság-szobrot egyfajta jelzőoszloppá alakítják át, amelyen folyamatosan nyomon követhető lesz a globális kommunikáció. Az egész tér úgy fog kinézni, mint valami világra nyíló ablak, beleértve azt a hatalmas óriáskivetítőt is, amelyen a világ körüli virtuális utazás részvevői egymással beszélgethetnek. A telekommunikációs kapcsolat során befutó összes adatot, köztük a kérdésekre adott válaszokat, magában a múzeumban - a Föld-Obszervatóriumban - gyűjtik össze és értékelik ki.

A Duna-kikötő közelében, egy hajdani, 1984-ben rendezvényközponttá átalakított majorságban az Európa Unió tizenkét új tagállamából - köztük Magyarországról - fognak fellépni pop- és rockegyüttesek. Minden hónapban más-más országra kerül majd sor.

A programba Felső-Ausztria különböző vidékei is bekapcsolódnak, Ulrichsbergben az opera műfaji keretében helyi sajátosságokat és nevezetességeket elevenítenek fel, Ottensheimben pedig a "kulturfürdő" vízében merítkezhetnek meg az érdeklődök - a vizes program egyebek között fürdőzéssel egybekötött színházi előadást és "halak társaságában" elfogyasztott reggelit kínál.

Az evészet-ivászat kedvelői sem maradnak ki a jóból, külön rendezvények szolgálnak a helyi konyhakultúra megismertetésére. Linz09 lógóval különféle borokat, habzóborokat és pálinkafajtákat hoznak forgalomba, és az alpesi országban közkedvelt szénsavas limonádé is megkapja a kitüntető címkét.

A Linz09 jegyében egész évben, minden nap huszonnégy órán át üzemelni fog a székváros villamoshálózata.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását