2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A gazdag-csemeték korábban dugnak?

A szegénység és az egészségi állapot között már gyerekkortól szoros összefüggés van, olykor pozitív, olykor negatív értelemben: a napi gyümölcsfogyasztás hiánya, az édes üdítőitalok gyakoribb vásárlása, a fogmosás elhanyagolása, a sportolási lehetőségek c
2008. október 8. szerda 19:20 - Hírextra
Németh Ágnes, az ÁNTSZ felügyelete alá tartozó Országos Gyermekegészségügyi Intézet kutatásvezetője és munkatársai ismertették az Európa és Észak-Amerika 41 országára kiterjedő, összesen 204 ezer gyermek illetve fiatalkorú részvételével tartott felmérés eredményeit.

Magyarország a legtöbb témát illetően a középmezőnyben helyezkedik el. A lányok és az idősebb fiatalok kevésbé érzik magukat egészségesnek nálunk a többi országhoz képest - és ez általában jellemző Kelet-Európára. A lányok, bár körükben alacsonyabb a túlsúlyosság aránya, mégis kövérnek érzik magukat és fogyókúráznak, s elégedetlenek a saját testképükkel.

Ami a "rizikós" magatartásokat illeti, a fiúkat sok tekintetben utolérték Magyarországon a lányok, például az alkohol, a cigaretta és a kábítószer kipróbálását illetően.A kannabisz kipróbálása esetében Magyarország az országok között az alsó harmadban helyezkedik el. Ugyanez vonatkozik a szex elkezdésére is. Nyugat-Európában többen szednek fogamzásgátló tablettát, míg Magyarországon a szexet kipróbáló fiatalok 78 százaléka óvszert használt.

Magyarországon kevesen reggeliznek - ami egészségtelen - és ez a szinte gyerekkorúakra is vonatkozik. A lányok többet fogyókúráznak mint a fiúk, utóbbiak viszont többet mozognak. A magyar fiatalok a 41 ország átlagához képest nem tévéznek sokat.

Ritkábban járnak a világátlagnál a magyar tinédzserek a barátaikkal vendéglőkbe, klubokba - ez abból a szempontból pozitív hatású, hogy így kevesebbet isznak, dohányoznak és kábítószereznek.
A jómódú fiatalok körében általában magasabb az alkohol- és marihuánafogyasztás, a korai szexuális aktivitás. Kelet-Európában a verekedés és az iskolai erőszak aránya is magasabb a tehetősebb szülőkkel megáldott fiatalok körében, ám amint a vizsgálat megállapítja, e tekintetben Magyarország kivételt jelent.

A WHO által koordinált vizsgálatsorozat a nyolcvanas évek közepén indult több tucatnyi országban. Magyarország a kezdetektől csatlakozott a felmérésekhez.Az eredményeket számos fórumon tervezik hasznosítani, például a törvényhozásban, az egészségvédelemben, az oktatásban a civil szférában is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását