2024. május 16. - Mózes, Botond

Új keresztet kap a templom

Új toronykeresztet kap Bécs egyik ékessége, a Szent István emlékének szentelt Stephansdom. A három méter magas keresztet a jövő hét elején egy helikopter segítségével emelik a magasba és illesztik a helyére a déli tornyot körülölelő állványzat tetején át.
2008. október 8. szerda 19:27 - Hírextra
A XV. században épült, 137 méter magas gótikus csúcsos torony restaurálásához két évvel ezelőtt kezdtek hozzá. Az 1864-ből származó, 200 kilogramm súlyú toronykoronát a heves viharok, villámcsapások és jégesők alaposan megrongálták az évtizedek alatt.

A helyreállítás során nemcsak a keresztet cserélik ki, hanem darabokra szétszedték és felújították az alatta elhelyezkedő bronz földgömböt is. Az egész toronykorona aranyló színben fog ragyogni a felületét borító hatezer aranylemeztől. Maga a kereszt rézből készült, de szintén arannyal vonták be.

Mielőtt a helyére illesztenék, Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek megáldja a toronykoronát. A három méteres keresztet néhány napra felállítják a székesegyházban, ott lehet megtekinteni hétfőig, majd vagy akkor, vagy másnap - az időjárástól függően - eresztik helikopterről a déli torony tetejére.

A toronygömbben a hagyománynak megfelelően a jelent jelképező tárgyakat helyeznek el: újságokat, a 2008-as újévi koncert felvételét, egy hitelkártyát és egy mobilkészüléket.Még októberben hozzákezdenek az állványzat lebontásához, amely várhatóan az év végéig be is fejeződik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását