2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ellopták a szolgálati mobilokat

Nem sokáig örülhettek a berlini rendőrök a frissen kapott szolgálati mobiltelefonoknak, mert a telefonszámok egyik napról a másikra "a rivális tábor", azaz a bűnözők kezébe kerültek.
2008. október 7. kedd 19:45 - Hírextra
Keddi értesülések szerint a kereken 14 ezer mobiltelefonszám napokon keresztül hozzáférhető volt az interneten, gyilkosok, betörők, tolvajok és kábítószeresek pedig a feketepiacon kereskedtek velük. A rendőrség egyelőre sötétben tapogatódzik, hogyan történhetett meg mindez.

A német rendőrök szakszervezete szeptember végén a belügyminisztérium hathatós támogatásával intézte el, hogy a főváros rendjére ügyelő 14 ezer egyenruhás alkalmazott megkapja élete első szolgálati mobiltelefonját. Mégpedig azzal a céllal, hogy ez is segítse az egymással való kapcsolattartást, amit a rendőrök - mint annyi más állami hivatal alkalmazottai - nem szívesen tettek a magántelefonnal. Arra hivatkoztak, hogy a fizetés amúgy sem magas, s felesleges azt még a priváttelefon számlájával is csökkenteni. A szolgálatinak viszont annál jobban örültek, hisz a költségek fedezését a berlini rendőrség ígérte, s mindenki arra számított: mostantól - hála a hivatali mobiltelefonnak - jóval sikeresebb lesz a bűnüldözés.

Csakhogy a telefonszámok szinte másnap rákerültek az internetre, s a lista - amely a készülék számát és a tulajdonos nevét tartalmazta - szabad préda lett. Azt ugyanis valaki egyszerűen letöltötte a szakszervezet különlegesen titkos jelszóval védett honlapjáról.

A szakszervezet rádöbbent: a telefon mostantól immár aligha az eredeti tulajdonosokat, hanem inkább a bűnözőket segíti, akik megtréfálhatják, félrevezethetik, molesztálhatják az eddigi ellenséget.

Nem csoda, hogy a rendőröknek elment a kedve a szolgálati telefontól. A szakszervezet kedden bocsánatot kért a kínos ügy miatt, s felajánlotta, hogy minden rendőr azonnal telefonszámot cserélhet, de a berlini biztonságiak már nem bíznak az új számban sem, s attól tartanak: ami ma megtörtént, az megtörténhet holnap is. És azzal érvelnek, hogy a bűnözőkkel való "forró drót" lehetőségét a hátuk közepére sem kívánták. Sokan közülük azt fontolják, hogy visszaadják a szolgálati mobilt, és inkább telefonálnak - legfeljebb kevesebbet - drágábban, a sajátjukkal. De legalább őket sem hívhatja akárki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását