2024. április 27. - Zita

Újabb bizottsági támogatás az utolsó megállapodáshoz

Egyhangúlag támogatta az európai ügyek bizottsága keddi ülésén az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást. A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt jövő hétfőn ratifikálhatja az Országgyűlés.
2008. október 7. kedd 11:06 - Hírextra
A kormánypárti és az ellenzéki képviselők is támogatták a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezmény törvényjavaslatát az európai ügyek bizottságának keddi ülésén. A parlament jövő héten ratifikálhatja a múlt héten megkötött egyezményt - értesült az MTI bizottsági forrásból.

A dokumentumot hétfőn a külügyi és határon túli magyarok bizottsága is egyhangúlag támogatta.
A dokumentum szerint a megállapodás célja a Magyarország és az Egyesült Államok közötti együttműködés erősítése a bűncselekmények megelőzésében.

A megállapodás szerint azoknak a bűnözőknek az adatait cserélhetik majd ki az amerikai és a magyar hatóságok, akiknek a tettét a törvény legalább egyéves szabadságvesztéssel bünteti.
Az egyezmény szerint a két állam hatóságai egyebek mellett a bűnelkövető nevét, esetleges álnevét, a születési adatait és személyazonosító dokumentumainak számát cserélhetik ki egymással.

A hatóságok alapvetően az ujjlenyomat- és DNS-adatbázisukat bocsátják egymás rendelkezésére. Ezek mellett az adatsorok mellett azonban nem szerepelhetnek személyes adatok.

Ha valaki jogsértést követ el a másik állam területén, akkor az adott ország hatóságai úgynevezett automatikus keresést indítanak ezekben az adatbázisokban. Ha a rendszer egyezést mutat az ujjlenyomatok vagy a DNS-minták tekintetében, akkor kérheti az adott szerv a másik ország hatóságát a bűnelkövető személyes adatainak átadására.

A megállapodás azonban tartalmaz egy olyan kitételt is, hogy a bűncselekmények megelőzése és leküzdése érdekében - ideértve a terrorizmus elleni küzdelmet is - a felek egyedi esetekben, külön kérés nélkül is átadhatnak személyes adatokat.

Az egyezmény külön kitér a személyiségi jogok és az adatok védelmére.
A két ország hatóságai csak a másik fél engedélyével adhatják át az információkat egy harmadik félnek. A rögzített adatokat két évig kell őrizniük, azután pedig kötelesek azokat törölni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását