2024. május 13. - Szervác, Imola

Napirend előtt

A kormány és a MÁV vezetése úgy döntött, hogy 400 ezer forint gyorssegélyben részesíti a hétfői monorierdői vonatbalesetben elhunytak családtagjait - jelentette be Puch László, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára kedden a pa
2008. október 7. kedd 11:00 - Hírextra
Monorierdőnél hétfő délelőtt egy személyvonat hátulról nekifutott egy InterCity szerelvénynek. Hárman a helyszínen meghaltak, huszonhét sérültet a mentők vittek kórházba. Egy sérült a kórházba szállítás után vesztette életét.

Az Országgyűlés hétfőn egy perces néma felállással emlékezett meg a baleset áldozatairól. Puch László azt kérte a politikai pártoktól, hogy a tragédiát ne használják fel politikai haszonszerzésre.
Az államtitkár elmondta, hogy folyik a baleset vizsgálata, és a rendőrség is eljárást indított. Kiemelte: gyanítható, hogy a műszaki hiba mellett emberi mulasztások is hozzájárultak a tragédiához. Puch László tájékoztatása szerint a könnyebben sérültek elhagyhatták a kórházat, a súlyos sérültek állapota pedig stabil.

László Tamás (Fidesz) napirend előtti felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a panelprogramot a Fidesz-kormány Széchenyi-terv lakásprogramja indította el. Felhívta a figyelmet arra, hogy a panelben élő családok az elhibázott privatizálás következtében a panellakások valódi állapotának ismerete nélkül vették meg lakásaikat.

Gyenesei István önkormányzati miniszter válaszában közölte: az Új Magyarország Lakásfelújítási Program keretében a lakásonként odaítélhető állami támogatás mértéke 500 ezer forintra emelkedett. Kitért arra, hogy a panelprogram siker az építőiparnak, hiszen újabb megrendelésekhez jutnak a pályázatok által, és siker az államnak is, mert adóbevételekhez jut.
Göndör István (MSZP) a természeti katasztrófák csökkentésének október 8-i világnapja alkalmából szólalt fel.

Az ENSZ határozata alapján a természeti katasztrófák elleni védekezés világnapját 1999 óta ünneplik meg világszerte. A világszervezet a természeti katasztrófákat globális problémának tekinti és erőteljesen szorgalmazza a nemzetközi összefogást a megelőzésben, védekezésben.
Gyenesei István reagálásában közölte: a katasztrófavédelemben jobb a megelőzés, mint a segítségnyújtás, a kárelhárítás. Mint mondta, Magyarországot a katasztrófák szempontjából a közepesen veszélyeztetett térségbe sorolták.

Karsai Péter (MDF) arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gyümölcstermesztés súlyos válságban van. Felhívta a figyelmet arra, hogy például a szőlőt kilogrammonként 50-60 forintért veszik át a termelőktől, ami szavai szerint az önköltség csupán felét, kétharmadát felezi.
Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár válaszában azt mondta, tavaly a fagykár kapcsán hatmillió forintot fizetett ki a kormány.

Medgyasszay László (KDNP) arról beszélt, hogy az állatorvosok között heves vita zajlik az eboltással kapcsolatos, ebenkénti 260 forintos igazgatási szolgáltatási díj befizetése körül. Hozzátette: meglepte, hogy az igazgatási szolgáltatási díj még nem szűnt meg.
Gőgös Zoltán azt válaszolta, hogy az igazgatási szolgáltatási díj lesz a fedezet, amíg kiépül az egyedi nyilvántartás a településeken.

Velkey Gábor (SZDSZ) felszólalásában a hazai foglalkoztatáspolitika tehetetlenségére hívta fel a figyelmet. Hozzátette: az aktív foglalkoztatáspolitika leggyakrabban alkalmazott eszköze hazánkban az átképzés és a közfoglalkoztatás. A kutatók szerint éppen ez a két terület működik a legkevésbé hatékonyan és eredményesen - mondta. Véleménye szerint az államnak tisztáznia kellene, hogy milyen felnőttképzéseket finanszíroz.

Korózs Lajos, a szociális és munkaügyi tárca államtitkára válaszában közölte: a hátrányos kistérségekben élő álláskeresők vannak a legnehezebb helyzetben, és a kormány a mielőbbi munkához juttatásuk érdekében dolgozta ki az Út a munkához programot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását