2024. május 12. - Pongrác

A drúzok különleges génkincse

Az izraeli drúzok az ősi DNS-vonalakat szinte érintetlenül őrizték meg - közölté egy tudományos kutatócsoport, amely a Technion-Israel Institute of Technology keretében végzett genetikai vizsgálatokat.
2008. május 9. péntek 15:43 - Hírextra

A drúz közösség ily módon betekintést kínál a Közel-Kelet történetébe, és genetikai különbségei miatt az orvosi kutatás számára is különleges lehetőségeket ad - szögezte le a Karl Skorecki vezette csoport a PLoS ONE című tudományos folyóiratban.

A kutatók a sejtek energiaközpontjának saját örökítőanyagát (mitokondriális DNS) vizsgálták, amely gyakorlatilag változatlanul öröklődik az anya és lánya között, és egyfajta betekintést nyújt az egyén múltjába.

A tudósok 20 drúz faluban 311 különböző családtól vettek génmintákat, 208 családnevet követtek. A kutatás igazolni látszott a drúzok eredetéről élő szájhagyományt. A népcsoport létszáma becslések szerint egymillió lehet vagy annál valamivel kevesebb.

Skorecki kutatói azt tapasztalták, hogy a drúzok közül igen sokan tartoznak az úgynevezett X haplocsoporthoz, amely a világban ritkának számít, de világszerte különböző csoportoknál észlelhető.
Ez összeegyeztethető a jobbára Libanon, Szíria, Izrael és Jordánia hegyvidékein élő drúzokról közismert adatokkal, és egyfajta "pillanatfelvételt ad a modern idők előtti Közel-Kelet genetikai tájképéről" - írják közleményükben a kutatók.

A drúzok tiltják vagy legalábbis helytelenítik a házasságkötést közösségükön kívül álló személyekkel, gyakori a házasság első unokatestvérek között és nem fogadnak be kívülről áttérőket vallásukba, amely az iszlám egyik változata.

A drúz vallást 1017-ben alapították és etnikailag különböző csoporthoz tartoztak azok, akik felvették. Skorecki kutatóinak megállapításai alátámasztják ezt. Genetikailag a drúzokhoz a törökök, az örmények, az irániak és az egyiptomiak állnak - mutattak rá Skorecki tudósai.
Ez a sokféleség lehetőséget nyújt a kutatóknak, hogy tanulmányozzák az eltérő mitokondriális DNS-sel rendelkező személyek hajlamosságát különböző betegségekre.

"Meg lehet vizsgálni 150 féle mitokondriális DNS-t egy hasonló környezetben élő csoporton belül, és ki lehet deríteni az eltérésekből következő különleges adottságokat" - mutatott rá egy nyilatkozatban Skorecki.
Mivel különböző származási vonalakról van szó, a genetikai betegségek klánok és falvak szerint másképpen nyilvánulhatnak meg - jelentette ki a kutatás vezetője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását