2024. április 27. - Zita

Kevés pénnzel is űzhető "hobbi"

Barabás Lajos magángyűjteményéből Geometrián innen és túl címmel adnak válogatást a Kortárs magángyűjtemények XIII. sorozat keretében a Godot Galériában csütörtöktől.
2008. október 7. kedd 18:41 - Hírextra
A magángyűjteményeket bemutató sorozat 2004-ben indult a galériában, s évente egy-két gyűjteményből adnak válogatást. Ébli Gábor esztéta, aki a tárlatot megnyitja, elmondta az MTI-nek, hogy legalább 200 kortárs magángyűjtemény van az országban, s az egyik legizgalmasabb gyűjtemény Barabás Lajosé.

A közgazdász-végzettségű gyűjtő 20 évvel ezelőtt kezdett képeket, szobrokat vásárolni, és ezalatt az idő alatt nagyszerű geometrikus absztrakt gyűjteményt hozott létre. Az alapképek a Kassák-tanítvány Fajó János művei, barátságuk nyomán alakult a geometria irányába a gyűjtés. A konstruktív válogatást színesíti a nem geometrikus művész, Milorad Krstic és Nagy Kriszta egy-egy képe.
A kiállításon 26 művész, köztük Bak Imre, Konok Tamás, Hencze Tamás, Haász István, Maurer Dóra, Nádler István, Marafkó Bence munkáiból adnak ízelítőt.

A magángyűjtő Barabás Lajos egy interjúban óvott az árközpontú megközelítéstől, vagyis azt vallja, hogy nemcsak a gazdagok kiváltsága a műgyűjtés, magát sem sorolja a gazdag gyűjtők közé.

A gyűjtés - Barabás Lajos megfogalmazása szerint - szerencse, ízlés, és munka kérdése. A kezdő olvasson sokat, járjon kiállításokra, döntse el, mit akar gyűjteni, és győzze le azt a pszichikai gátlást, hogy ő ezt nem engedheti meg magának - idézte a gyűjtőt Ébli Gábor.A Godot Galéria Kortárs magángyűjtemények XIII. kiállítása november 1-ig tart nyitva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását