2024. április 19. - Emma

Programdömping a Múzeumok éjszakáján

Minden eddiginél több, összesen 260 helyszín várja többek között rendhagyó tárlatvezetésekkel, zenei és gasztronómiai programokkal a Múzeumok éjszakáján, szombaton a látogatókat Budapesten és vidéken.
2009. június 15. hétfő 14:40 - HírExtra
Mint Hiller István oktatási és kulturális miniszter fogalmazott, a Múzeumok éjszakája olyan hagyomány, amely először több 10, majd több 100 ezer embernek tud évről évre örömet szerezni. A tárcavezető hozzátette: tavaly minden korábbinál több, összesen 379 ezer látogató váltott jegyet a rendezvényre.

A helyszínek száma is évről évre bővül: ebben az esztendőben 81 fővárosi és 179 vidéki intézmény vesz részt a kezdeményezésben. "De a Múzeumok éjszakájában nincsen sablon, valamiféle előírt program, azt minden múzeum saját ötleteiből alkotja meg" - szólt Hiller István az eseménysorozat sokszínűségének titkáról.

Mint elmondta, a szokásos matrica helyett újdonságként bevezették a karszalag-jegyeket, amelyekkel szombat 16 és vasárnap 5 óra között ingyenesen vehetők igénybe a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) járatai, valamint a 18 és 2 óra között négy útvonalon közlekedő Múzeumjáratok is.

A miniszter hozzátette, a Múzeumok éjszakájához 2008-ban csatlakozott Pannon GSM idén is főszponzorként segíti a rendezvényt, ami "több mint öröm ebben a világgazdasági helyzetben".

Kérdésre válaszolva Hiller István elmondta, a Múzeumok éjszakája idei költségvetése több mint 40 millió forint, ebből a Nemzeti Kulturális Alap 11 milliót, a Pannon GSM 25 milliót, míg a kulturális tárca 4,5 milliót biztosít. A BKV pénztáraiban értékesített jegyek bevétele is a rendezvény központi költségvetésébe kerül majd, ebből a forrásból 11 millió forintra számít a minisztérium. A bevételek elosztási rendje nem változik: a múzeumokban értékesített jegyek ára idén is az egyes intézményeknél marad - tette hozzá.

A budapesti programok közül Hiller István a Magyar Mezőgazdasági Múzeum által megrendezett Tüzes ízek éjszakáját emelte ki, ahol "ellenállhatatlan ízek" várják majd a látogatókat a Magyar Pékek Fejedelmi rendje tálalásában.

A Budapesti Kulturális Klaszter programjairól a nemrég alakult kulturális társulás vezetője, Batta András számolt be: június 20-án 18 és 23 között a Földalatti minden megállójában zenével, képzőművészettel és performanszokkal színesíti az utazást a többek között a Zeneakadémia, a Merlin Színház és a Ludwig Múzeum részvétel szerveződött Klaszter.

A Kiscelli Múzeum a zene fellegvára lesz június 20-án: a Zeneakadémia dzsessz, fúvós, népzene, és vonós tanszékeinek hallgatói mellett a magánének tanszék végzősei Puccini Gianni Schicchi című operáját adják elő. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Sacher-kiállításához kapcsolódó programokkal készül, a Szépművészeti Múzeum többek között sörtúrát szervez, míg a Ferihegy Repülőgép Emlékparkban nyitva állnak a légijárművek pilótafülkéi is.

Nem maradnak események nélkül a vidéki múzeumlátogatók sem, Kecskeméten például rekordszámú, csaknem 30 helyszín várja őket, Balassagyarmaton egy működő börtönbe tekinthetnek be, Pápán pedig a Kékfestő Múzeumban részt vehetnek egy rekordméretű terítő elkészítésében.

Egy felnőtt belépő 1300, a gyermekjegy 600 forintba kerül majd, a hat éven aluliak számára ingyenes a belépés.

Mint azt Sági Zoltán, a MÁV Start kommunikációs vezetője elmondta, a rendezvények látogatói a társaság vonatain 50 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe szombat hajnaltól vasárnap éjfélig.

A Múzeumok éjszakája részletes programjai a www.muzeumokejszakaja.hu internetes oldalon találhatók meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását