2024. április 19. - Emma

Szili együttműködést kért a 2010-es EKF-programhoz

Az együttműködés teheti igazán sikeressé a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa projekteket - hangoztatta Pécs kedden kezdődött, kétnapos brüsszeli bemutatkozásának megnyitóján Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke.
2008. október 7. kedd 15:27 - Hírextra
"Ha egymás kezét megfogjuk, valódi értékeket fogunk akkor is felmutatni, ha nagyon eltérő méretű városokról van szó" - mondta a Pécs, a németországi Essen és a törökországi Isztambul közötti különbségekre utalva Szili Katalin.

Emlékeztetett arra is, hogy az idei esztendő a kultúrák közötti párbeszéd európai éve.
Az Országgyűlés elnöke megemlítette: számára nem csupán választókerület, vagy az Európa Kulturális Fővárosa rendezvény helyszíne Pécs, hanem otthona is. Egyúttal hangsúlyozta: Pécsnek nem csak anyagi, de szellemi értékei is igencsak számottevőek.

Harangozó Gábor szocialista párti európai parlamenti képviselő - a kétnapos brüsszeli rendezvény kitalálója és főszervezője - arról beszélt: az egy éve kiötlött rendezvénnyel "nem volt más célunk, minthogy megmutassuk: itt vagyunk, szerethetőek vagyunk, nagyon szép kultúránk van".

Tasnádi Péter, a város polgármestere beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy nem versenyezni akarnak, hanem megmutatni Pécs és a térség értékeit, adottságait.

A munkálatok késéséről szóló hírek kapcsán azt mondta, "az Európa Kulturális Fővárosa program nem elsősorban a beruházásokról szól", s utalt arra: idén ezer, két év múlva pedig körülbelül háromszor ennyi kulturális programot terveznek a baranyai megyeszékhelyre.

A kétnapos programsorozat idején a brüsszeli Jourdan téren felállított rendezvénysátorban koncertekkel, filmvetítésekkel, kiállításokkal népszerűsítik a dél-dunántúli régiót, Pécset és magát a kulturális főváros projektet.

Mint azt Harangozó Gábor korábban elmondta, a bemutatkozó programokra egyebek mellett azért van szükség, mert Pécset még nem ismerik kellően Brüsszelben - ellentétben például egy másik 2010-es kulturális fővárossal, Isztambullal.

A kedden kezdődött rendezvénnyel a baranyai megyeszékhely harmadszor mutatja meg magát Brüsszelben: először a projekt állásáról adtak tájékoztatást, később pedig Zsolnay-kiállítást rendeztek és fellépett a Pécsi Balett is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását