2024. április 26. - Ervin

Depeche Mode: Dave szerint Martin tangában lesz

A Depeche Mode Berlinben hétfőn délben bejelentette következő nagylemezének megjelenését és az utána kezdődő turné állomáshelyeit. A kultzenekar Tour of the Universe című koncertsorozatának 2009. június 23-án Budapest lesz a helyszíne. Jegyek október 28-t
2008. október 6. hétfő 15:21 - Pénzes Dávid
A Depeche Mode sajtótájékoztatóját élőben követhette végig bárki az interneten. Dave Gahan, Martin Gore és Andy Fletcher a zenekartól már megszokott stílusban jelent meg. Fekete ruhák és napszemüveg. A kifejezetten darkosra sikerült a legújabb Depeche Mode felirat is a zenészek mögött. Ehhez képest a tájékoztató kifejezetten vidám, sőt humoros volt. A fiúk majdnem minden kérdést inkább elvicceltek, mint mélyen megválaszoltak. Martin Gore beszólása volt a legjellemzőbb: „hát srácok, ti tényleg túl sokat gondolkoztok.” Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy felmerült a kérdés: az új arculat még sötétebbnek ígérkezik az eddigieknél is.



Dave Gahan elmondta, Martin rengeteg fantasztikus dalt írt. Egyelőre az új albumról nem sokat árultak el. Még a címét sem sikerült kihúzni belőlük. Martin elmondta, a Violator sikere után nagyon nehéz volt újra igazán jó dalokat írni. Az új album végeredményét még ők sem látják pontosan, de eddigi albumaikhoz híven most is megpróbálnak valami nagyon újat alkotni. Dave hozzátette, „a stúdióban körül vagyunk véve mindennel, ami megadja egy igazán jó anyag felvételét, de az biztos, hogy megpróbálunk sok élő dolgot belevinni.”

Kihívás az új hangzás

Tour of the Universe
2009 június 23. Budapest, Puskás Ferenc Stadion
www.ticketpro.hu
Tel: +36 1 555 5515
Email: info@ticketpro.hu
A zenekar nyolcvanas évek elején való (Speak and Spell, 1981) indulásánál rengeteg saját effektet, hangot, zörejt találtak ki maguk, ez adta a különlegességüket. Most azonban a világ zenei élete (nagyrészt miattuk is – a szerk.) tele van rengeteg új hanggal, naponta előbukkanó új effektekkel. Erre merült fel a kérdés, hogy ilyen zenei közegben mit nyújthat a Depeche Mode ma? Dave elismerte, hogy ez kihívás, de megpróbálnak minél több eleddig nem ismert dolgot belevinni a zenébe.

Az lemezhez kapcsolódó videoklippről szintén nem árulta még el semmit. De Dave a válaszában igen lehetségesnek tartotta, hogy Anton Corbijn is részt vesz a munkában. (A zenekar nyolcvanas évekbeli berobbanásához Corbijn Depeche Mode-világa sokat adott hozzá.)

Sokan érdeklődtek arról, milyen érzés számukra az, hogy más zenekarokhoz képest is kifejezetten erős hatással vannak a rajongókra. Dave ezt csodálatos érzésnek nevezte, „mindig ünnep, ha olyat csinálsz, ami másoknak pozitív.” Andy Fletcher hozzátette, nagyon büszkék arra amit elértek, zenei karrierjüket elképesztőnek nevezte és szerencsésnek érzi magát miatta.

„Jó ha ránk ugranak”

Martin képen kívül
Újságíró: ön sokat élt Berlinben. Emlékszik az itt eltöltött napjaira?
Martin Gore: Nem igazán. Az a nyolcvanas években volt, és azok az idők eléggé homályosak nekem.
Elárulták a koncertről mindenképpen készül felvétel, amit a turné után kiadnak. Az előző koncertsorozatot sikeresnek tartják, nem csak rajongói szempontból, de a zenészek is jól érezték magukat. A Tour of the Universe-et is ilyennek szeretnék. A kérdésre, hogy miként töltik majd a szabadidejüket a turné során, illetve mennyire rossz a rajongók elől való bujkálás Andy megjegyezte: szeretnek körülnézni a városban ahol vannak, a rajongók pedig néha kifejezetten jó, ha rájuk ugranak.

A show-ról nem sokat tudtak mondani még. Egyelőre nekik is meglepetés milyen lesz a színpadkép. Az előző turnékon Martin mindig új fizimiskát talált ki: a legutóbbin szárnyakat vett magára. Erre irányult a kérdés, mit tervez az Univerzumnál, de még nem tudta megmondani. Dave viszont leszögezte, biztosan nem változtat a megjelenésén. Martinnal kapcsolatban pedig igazi angol humorral bejelentette, szerinte tangában fog megjelenni.

A sajtótájékoztatón megtudhattuk azt is, Martin Gore legutóbbi zenei élménye egy Radiohead koncert volt, valamint sokak sajnálatára az is kiderült a DM ex-tagja Alan Wilder biztosan nem működik közre se az albumnál, se a koncerten.

***
Az új album a tervek szerint 2009 áprilisában jelenik majd meg, a turné pedig május 10-én Izraelben kezdődik. A koncertsorozat európai része 22 országban 28 várost érint majd. Ez lesz a csapat történetében az első stadion turné, melyre gigantikus méretű színpaddal, óriási látvánnyal készülnek. Európában 1.3 millió ember előtt fognak fellépni, három évvel a minden rekordot megdöntő Playing The Angel turné után.

Amit sokan nem tudnak: a Depeche Mode egyik legnagyobb rajongótábora Magyarországon van. A 2006-os Touring the Angel sorozatban a budapesti koncertre olyan gyorsan keltek el a jegyek, hogy a szervezők – és a zenekar – úgy döntött megismétlik a koncertet és visszajönnek. Az első teltházas estét a Papp László Sportarénában, a másodikat a szintén dugig tömött Puskás Ferenc Stadionban adták.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását