2024. március 29. - Auguszta

A Tisztelt Házból jelentjük

Megint ülésezik a Parlament, ráadásul három napos ülésszakra készülnek. Ennek megfelelően meglepően nagy a népsűrűség is. Plusz októberhatodika, Nemzeti Gyásznap. Közvetítés az Ország Tisztelt Házából, élőben.
2008. október 6. hétfő 13:35 - Szalay Gergely
18:56

Vita van, de érdemben semmi sem történik. Megnézzük inkább a Ház oldalát, úgyis rég láttuk. További kellemes estét!


17:48


A kuruc.info olvasója az MSZP képviselője

Különben is, korábban már elhangzott az obligát monnyonle. Merthogy Répássy képviselő is tartott egy sajtótájékoztatót: egyrészt jubilál a Ház: hatvanadszor szavaztak a kisebb parlamentről szóló javaslatról: első alkalommal engedték át. Holnaptól vitáznak róla. Újítás is van a Fidesz részéről:most úgy módosítanák az alkotmányt, hogy legyen 200 az összlétszám, aztán egyeztessék, hogyan lehet ezt összehozni. Az elfogadott törvény olyan alkotmányos kényszert jelentene, ami miatt kénytelenek lennének meghozni a szükséges döntéseket: tudjuk, ez mennyire meg szokta hatni a politikusokat. Érdemi javaslattal ezen túl nem szolgál: mivel eddig viták voltak ametódusról, ezért előbb a célt akarják fixálni – ismétli. Ez rendben is lenne, bár nem értjük, miért lenne ettől később kevesebb vita. Félő, nem is látunk majd tisztán a kérdésben: állítólag az MSZP csak azért mondott most igent az elképzelésre, hogy később utasítsa el. Répássynak nincsenek nagyratörő elképzelései, ez legalább pozitívum.



Rajta kívül felszólalt a KDNP-t képviselő Soltész Miklós is: mivel Szűcs Erikát ma háromszor is leszavazta a parlament, mondjon le. A kormány szociális- és munkaügyi koncepciója megbukott. Kis kiegészítés Répássytól: a rendszerváltás óta kilencszer mondtak nemet miniszteri válaszra, május óta ez már a tizedik ilyen eset volt (valószínűleg nem a kilencből, erre még magyar politikusok sem lennének képesek).

17:06

Legalább röviden: őszinte részvétük a vonatbaleset áldozatai hozzátartozóinak, a miniszter és a MÁV-vezető döntését a helyzetben egyetlen elfogadható politikai döntésnek tartja. Pont.

Még azt is elfelejti mondani, hogy Gyurcsány mondjon le – a jelek szerint bizonyos dolgokat még a politikusok is tisztelnek.

16:46

Kapolyi Lászlónak is van véleménye a kis pártok esélyeiről, de csak egy konkrét esetében hajlandó válaszolni: ez pedig a saját szocdem pártja. Okosabbak nem nagyon lettünk – kutakodunk ugyanis, ha már este meg akarják lézerezni a Házat, mekkora esélyt látnak a már bent lévők az esetleges új pártnak.

Veres János szerint pedig a bizonyos költségvetési plafon-elképzelés sokkal inkább politikai, mint szakmai történet. A plafonhoz el kell fogadni a benyújtott költségvetési javaslatot – ebben vannak korrekt, szakmai alapokon megállapított plafonok. Tizenkilenc ötpárti egyeztetés volt az ügyben, nem nagyon tart attól, hogy valamibe belekötnének. A konvergenciaprogramban lévő kiadási és hiányplafon adott, a kormány javaslata szakmai alapon is támogatható: a benyújtott változat viszont nem.


Parlamenti divat: Wittner Mária pulcsija

Dömping van: Répássy képviselő sajtótájékoztatóját még össze sem tudtam foglalni, Szíjjártó képviselő is mindjárt beszél.

15:20

Már megint: 183:182-re leszvazták Szűcs Erika szociális- és egyébügyi minisztert. Pedig szegényke hosszan és kimerítően válaszolt a neki feltett, kimondottan érdektelennek tűnő kérdésre. Nos, mégsem volt az.

15:10

Nincsenek titkaink, ráadásul fel is merült a hír, hogy az SZDSZ jól megszorongathatja az MSZP-t, ha elfogadtatja saját költségvetési javaslatát: költségvetési plafon, sarokszámok befagyasztása. Almássy ennek nem látja nagy esélyét: szerinte elegendő néhány nem szavazó MDF- és SZDSZ-képviselő, és a többi függetlenek.

Az aktivitás sokat csökkent, a képviselők némelyike a pad fölött olvas – például egy fideszes a 168 órát, ami Orbán parasztvakító szokásait taglalja. Érdekes lenne tudni, mit gondol az olvasottakról...


Vakítás

14:30

Interpellálgatnak, szavazgatnak, válaszolgatnak. Semmi különös. Gyurcsány állítólag nagyon szépen kiosztotta Vargát (hallotta vajon, vagy ilyenkor is kirohannak?). Sajnosnem láttuk, Almássy Kornéllal sikerült pár szót beszélgetni, az anyagot hamarosan olvashatják. Reméljük legalábbis, igyekszünk mihamarabb megírni.

Ja, a képviselő épp kezdi megszokni az új helyeit, és egyelőre még nem tervezget – új pártot sem különösebben, még korai lenne. Ráadásul formálisan még mindig az MDF tagja. Hétvégéig ugyan, de tagja.

13:50

Herényi Károly beszél egy nagyot, közben a párt sajtósa ki is oszt egy szívet melengetően kedves papírt: kódexben rögzítette az MDF a tisztességes politika alapelveit. Nincs helye törvénytelen vagy morálisan elfogadhatatlan eszközök alkalmazásának, választott képviselőtől elvárható, hogy nem szalonképtelen és/vagy személyeskedő, nem figyelik meg egymást a képviselők illegálisan, nem ígérgetnek a képviselők nyakló nélkül, mindenki elhatárolódik a szélsőségektől, a politika segíti a civil szervezeteket, de nem használja őket (ki meg aztán pláne nem), és nincs korrupció.

Az MDF új célcsoportja a sci-fi rajongók?

13:40

Szili Katalin október hatodiki megemlékezéssel kezdi: aradi tizenhárom, semmi különös. Az összefogás fontosságáról szól, majd közös felállással adóznak a vértanú katonák emlékének. Nem tart sokáig. Újabb frakcióvezető-helyetteseket választottak a pártok, most már ők is beszélhetnek sokat jól.

Bajnai Gordon emelkedik szólásra, a pénzügyi válságról szól. Az elmúlt napokban sok fontos lépést tettek a világ kormányai, hogy ezt leküzdjék. De a magyar költségvetés kösz, jól van: csökken a hiány és az infláció, gyorsul a növekedés. De. A válság bizony ránk is hatással lesz: nehezebb gazdasági helyzetet teremt. Szűkülnek az exportpiacok, emiatt is a kkv-szektor van veszélyben elsősorban Őket védené a kormány egy jelentés nyomán, így csökkentik a növekedési elvárásokat velük szemben, és kedvezményeket kapnak majd az új pályázók is – jegybanki alapnál kisebb kamatra. Tessen pályázni, a kormány a fedezet nyolcvan százalékával is beszáll a hitelekhez, a bankoktól sem kell félni. De a bankokat is támogatják: lesz egy csomag, kamatplafonnal. Ezzel a lehetőséggel mindenkinek élnie kell – véli Bajnai, és egész szép tapsot kap.



Frakciónként egy-egy hozzászólás jön. Szanyi Tibor szapulja kicsit a neoliberális kapitalizmust, de legalább viszonylag szilárd alapokon állunk. Ráadásul a beomló piac nálunk ki sem épült, így nagyon beomlani sem tud. Ezzel együtt mindenkinek a fedezékbe vonulást javasolja. Visszafogottságot, szakszerűséget, közös felelősségvállalást kér.

Hargitai János KDNP-politikus az árfolyamokból vezeti le a helyzet komolyságát. Reméli, hogy Bajnainak igaza lesz, és nem rogy be a gazdaság, de természetesen kevesli a bejelentés második felét (üdvözli persze, de...). Ajánl egy cikket is: ennek értelmében még nem kellene büszkének lennünk a költségvetésre.



V
arga Mihály örül, hogy Bajnai már foglalkozik a válsággal – míg négy nappal ezelőtt még nem akaródzott neki elismerni a hatásokat. Szerinte illuzórikus a kalklulált három százalék, nem segít a cégautó-adó átalakítása: adócsökkentést várna inkább.

Kóka János szerint ezekkel a gondokkal a pazarló országok küzdenek. Ő is csökkentene: adókat, bürokráciát – hogy több száz milliárdot lehessen spórolni, és ezt a vállalkozásoknál hagyni. Üzen Szanyinak: lehet, hogy a liberalizmus épülete recseg, de a szocializmusé már összedőlt.

Herényi Károly szerint nyugalom kellene: a kormány ne mismásoljon, az ellenzék ne hisztizzen. Ilyen egyszerű. A kisvállalkozásokra tessék figyelni, mert ők a multiktól függenek.

Tessék mondani, akkor most örüljünk, vagy ne örüljünk?

Fotók: Fejér Bálint
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását