2024. május 9. - Gergely

Virág Juditnál Gulácsy virágoskertje

Kedden nyílik meg a Virág Judit Galéria 175 tételnyi kiemelkedő kvalitású festményeket és néhány pompás Zsolnay-porcelánt tartalmazó aukciós kiállítása a Falk Miksa utcai galériában.
2008. október 6. hétfő 13:35 - Hírextra
A 19., de főleg 20. századi magyar festészet klasszikusai mellett jelen van néhány közelmúltbeli és kortárs alkotás is, utóbbiak közül csak Csernus Tibor, Lakner László, Keserű Ilona, Fehér László milliós sávban induló műveit említsük.

Összesen hatvankilenc tétel kezd millió forint feletti, és ezek közül nyolc esetben nyolc számjegyű kikiáltási árról.

A legtöbbet egy mindeddig ismeretlen Gulácsy Lajos képért kérik. A rejtőzködésből most előkerült festmény, a Nő kék kancsóval, (Fons amoris II.) egy reneszánsz stílusú ruhában, liliomok és fák közt álló nőt ábrázol, aki szorosan magához öleli kék kancsóját. Mindezek a festői elemek jól illeszkednek Gulácsy itáliai ihletésű alkotásaihoz. Elemzésében pedig segít, hogy az 1909-re datált képnek van egy, ugyancsak most előkerült előzménye, a Fons amoris I. (A szerelem kútja).

Az aukcióra kerülő kép a téma legszebb kibontása. Az intézményi és gyűjtői érdeklődés megelőlegezi a 40 millió forintos kikiáltási ár sokszorozódását. Gulácsytól még három festményt lehet megvenni. Az átszellemült nőalakot ábrázoló, egykor Völgyessy Ferenc gyűjteményének fődarabjaként számon tartott Nő a rózsafánál 12 millió forintos árról indul. Az 1905-re datált, ábrándos női portréért (Szőke nő) 7 millió, míg a Vasárnap délután pasztellért 4,2 millió forintot kér az aukciósház.

Szinyei Merse Pál egy évtizedes festői tétlenség, a kritikák miatti visszavonultság után, 1894-ben fejezte be Patak című képét. Korábban csak a tájképi részletet festette meg. Amikor visszatért, és immár a szabadban dolgozott, egészítette ki egy, a patakba lépő nő alakjával a kompozíciót. Ezt és a hasonló sorsú Oculi című alkotást elismerés fogadta, azonnal elkelt, amikor bemutatta a Műcsarnok tárlatán, s a festmények a millenniumi kiállításra is bekerültek. A természet színeiben tobzódó Patak 30 millió forintért várja új tulajdonosát.

Bár Czóbel Bélát a Nyolcak festőcsoport legfontosabb tagjaként tartja számon a műtörténetírás, ő a társaság három kiállítása közül csak az elsőn vett részt. Ott szerepelt a mindeddig ismeretlenségben rejtőző 1908-as Csendélet, Czóbel korai, fauve-os korszakának egyik legjelentősebb alkotása. Különlegességét az is erősíti, hogy a festő munkásságának 1900-1920 közötti időszakából nagyon kevés alkotás ismert. Most 24 millió forintról lehet licitálni erre a kivételes műre. Czóbeltől egy 1905-ös munkásportrét is meg lehet venni 3 millió forintért, későbbi korszakából pedig egy csendélet és egy szentendrei táj szerezhető meg 2,4, illetve 2,8 millió forintért.

Tihanyi Lajos 1920-as önarcképét mindeddig csak fekete-fehér reprodukciókból lehetett ismerni. Ily módon azonban minden, a szerzőre vonatkozó tanulmányban, monográfiában hivatkoztak rá. Az eredeti képről készült fotográfia hetven évvel ezelőtt készült Párizsban. Akkor egy Cambridge-i gyűjtő tulajdonában volt. Aztán már csak hivatkozások történtek rá. Mostani előkerülése azért is szenzáció, mert Tihanyinak ebből a már kiteljesedett és igen termékeny korszakából rendkívül kevés kép hollétét ismerjük

Két 14 milliós Vaszary és egy ugyancsak 14 milliós Aba Novák festmény a nagy életmű kiállítások műkereskedelemre gyakorolt pozitív hatását mutatják. Vaszary János mindkét vászna, - a színpompás, 1929-es viareggiói strandkép és az 1930-as évek második felére datált Fűben - fehér korszakának könnyed, nagyvonalú darabja. Az 1923 körül festett Ősz, Aba Novák Vilmos fény-árnyék kontrasztra épülő tájképeinek egyik remeke.
Bizonyára fő darabja lesz a Virág Judit Galéria által szerkesztett Bernáth Aurél monográfiának az a három festmény, amelyet most aukcionálnak. A Téli délután (7,5 millió), a Tengernél (8,5 millió) és a Barnaruhás nő (1,5 millió) utoljára a művész 1935-ös gyűjteményes kiállításán szerepelt együtt, s csak a Barnaruhás nőt lehetett még egyszer látni az 1956-os Bernáth kiállításon. Most hetven év után újra együtt a három remekmű.
Virág Judit Galéria október 19-én 18 órakor a Budapest Kongresszusi Központ Pátria termében rendezi őszi árverését. A kiállítás addig a galériában minden nap megtekinthető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását