2024. május 10. - Ármin, Pálma

Aradi vértanúkra emlékeztek

Nagyszerű az az ország, amelynek első miniszterelnöke megkerülhetetlen példát nyújt az utódok számára, kötelező példát nyújt a követő nemzedékek politikusainak a hűségre, felelősségre, a nemzet szolgálatára - idézte fel az első felelős magyar kormány mini
2008. október 5. vasárnap 19:20 - Hírextra
A Fidesz alelnöke, a párt nőtagozatának elnöke az aradi vértanúkra emlékező miskolci ünnepségen rámutatott: Batthyány Lajos nem tudhatta, "mi már látjuk, hogy bizonyos utódok nem bizonyulnak méltónak erre a hagyományra, mi már tudjuk, hogy az eltelt 159 év több mint félszáz miniszterelnöke között akadt, aki gazember volt, haszonleső, vagy éppen lelkiismeretlen áruló".
Pelcz Gáll Ildikó úgy fogalmazott: ma már azt is látjuk, tudjuk, hogy a demokrácia sem ment meg bennünket az alkalmatlan, vagy méltatlan miniszterelnöktől. Ugyanakkor a történelem jó példát is mutat olyanokról, akik hivatásuknak tekintették a nemzet felemelkedését, az emberek életének javítását, "akik tudták, hogy a politika a polgárok és a vezetők közös vállalkozása" - tette hozzá a fideszes politikus. A politika a választók és a választottak közös ügye kell hogy legyen mindenkor - hangsúlyozta.

A kivégzett aradi vértanúk változatos társadalmi állása, a halálosztás demokratizmusa érzékelteti, hogy az osztrák hatóságok megértették: az 1848-49-es szabadságharc az egész nemzet - paraszt, polgár, nemes, nép és politikai vezetők - közös vállalkozása volt - hangoztatta Pelczné Gáll Ildikó.
A vértanúkban közös volt a hősiesség, amellyel nemzeti függetlenségünkért, szabadságunkért harcoltak, "hittek igazukban, esküjükben, szavaik tisztaságában, nyílt tekintettel várták a jövőt", hazaszeretetüket életük feláldozásával pecsételték meg - emlékezett meg beszédében.

Az aradi tizenhármakat ősi magyar földön érte a halál, a kivégzésük színhelye ma már határainkon túl esik, gyászunk így évről-évre - mint magyar megemlékezés és magyar ünnep - nemcsak kegyeletünk lerovására ad alkalmat, hanem figyelmeztetés is: szabadságot, a magyarságot "nem adják ingyen" - fogalmazott a politikus.

Miközben ma fejet hajtunk az aradi vértanúk előtt, "gondoljunk arra, hogy a zsarnokság előtt - legyen bármilyen kifinomult, leplezett, jóindulatával kecsegtető, soha sem hajthatunk fejet" - hangoztatta a Fidesz alelnöke.

Aradon 1849. október 6-án tizenhárom honvéd főtisztet, ezredest és tábornokokat - Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidot, Kiss Ernőt, Knézics Károlyt, Lahner Györgyöt, Lázár Vilmost, Leiningen-Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Török Ignácot, Vécsey Károlyt - végeztek ki kötél által, illetve golyóval. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten az Újépületben gróf Batthyány Lajos volt miniszterelnököt.

Október 6-a, az Aradi Vértanúk Emléknapja, Nemzeti Gyásznap Magyarországon, és a magyarok által lakott területeken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását