2024. április 28. - Valéria

Kultúra-irodalom-díj-Szerbia-Ausztria Dragan Velikic szerb íróé a 2008-as Közép-Európa-díj

Dragan Velikic szerb író, egyúttal Szerbia bécsi nagykövete érdemelte ki az idei Közép-Európa-díjat és a vele járó 7200 eurót (1 millió 650 ezer forint).
2008. július 29. kedd 18:50 - Hírextra
A bécsi Duna-táj és Közép-Európa Intézet adományozza a Mitteleuropapreis (Közép-Európa-díj) nevű kitüntetést, amelyet november 24-én Erhard Busek egykori osztrák alkancellár ad át Dragan Velikicnek és mond köszöntőt.

Előtte olyan közép-európai írókat és gondolkodókat részesítettek az elismerésben, mint a magyar Konrád György, a német Karl-Markus Gaus és a lengyel Wladislaw Bartoszewski. A kitüntetéssel járó összeget az osztrák tudományos és kutatási minisztérium fedezi.

Dragan Velikic legutolsó regénye, az Orosz ablak Belgrádban 2007-ben megkapta a legfontosabb szerb irodalmi kitüntetést, a NIN-díjat. Eddig hét kiadást ért meg a kötet, és hosszan az eladási listák élén állt Szerbiában és Montenegróban. Az Orosz ablak című regény hamarosan már német nyelven is elérhető lesz.

Dragan Velikic regénye a szerbség XX. századi történelmének egyik legnehezebb időszakáról, a 90-es évekről, nagy emberi sorskérdésekről szól a délszláv háború idején.

A szerző könyvét "ingázó regénynek" nevezi, mert Velikic maga is ingázott Budapest, Bécs, Bréma, München és Berlin között. Budapestet a "szerb Casablancának" is nevezi, mert sok szerbnek egyfajta menedék volt a magyar főváros a délszláv háború idején.

Az 55 éves Dragan Velikic 2005 nyarától képviseli nagykövetként Szerbiát az osztrák fővárosban. Magyarul eddig Az északi fal és a Domaszewski dosszié című munkája jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását