2024. május 5. - Györgyi

A rendező múzsája Oscart nyert

Markéta Irglová cseh énekesnő és zongorista, valamint élete párja, és szerzőtársa, az ír Glen Hansard nyerte el a legjobb filmdal Oscar-díját vasárnap este a hollywoodi Kodak Színházban.
2008. február 25. hétfő 21:20 - Hírextra

A Falling Slowly című dal a Once (Egyszer) című független ír filmben csendül fel, amely idén Amerikában már megkapta az Independent Spirit Award díját a legjobb külföldi film kategóriájában, illetve kivívta az amerikai kritikusok szövetségének elismerését.

Irglová, akit Steven Spielberg hollywoodi filmmogul a "múzsájának" nevezett, az Oscar átvétele után elmondta, hogy ez a kitüntetés nemcsak személy szerint neki fontos, hanem a többi független filmesnek is.

A kis költségvetésből forgatott Once-ban az énekesnő a főszerepet is eljátszotta Hansard oldalán. A románc egy cseh bevándorlóról (Irglová) szól, aki összetalálkozik egy dublini utcai énekessel (Hansard). Az együtt töltött hét alatt dalokat írnak, majd fel is veszik őket egy stúdióban, s a munka végére menthetetlenül egymásba szeretnek.

A forgatókönyv egyébként részben Hansard saját élményeiből született. Az ír muzsikus nagy szegénységben nőtt fel Dublinban, 13 évesen otthagyta az iskolát és utcai zenészként a saját lábára állt. Később megalakította a The Frames együttest, amellyel az egész világot bejárta. A cseh turnét Irglová apja szervezte, így ismerkedtek össze és szerettek egymásba. Jelenleg Írországban élnek.

A John Carney rendezte produkciót nagy sikerrel játszották a tengerentúlon. A pár tavalyi koncertjei is teltházzal zajlottak Amerikában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását