2024. május 7. - Gizella

Ülésezik az AVEC

Szombathelyen tartja elnökségi ülését ezen a hétvégén az Európai Kulturális Városok Hálózata (AVEC); a szombaton kezdődött kétnapos tanácskozáson a szervezet elnöksége európai kulturális projektek aktuális kérdéseit vitatja meg és pénzügyi, költségvetési
2008. október 4. szombat 13:59 - Hírextra
Szombathely 2001 óta tagja az Európai Kulturális Városok Hálózatának, amely most először tartja elnökségi ülését kelet-európai országban - mondta el az MTI-nek a rendezvény megnyitója után Feiszt György, a szombathelyi önkormányzat kulturális tanácsnoka.

A francia alapítású nemzetközi szövetségnek olasz, francia, német, román, bolgár, szerb és horvát városok is tagjai, Magyarországot Pécs és Szombathely képviseli.
"Azok a városok tömörülnek ebbe a szövetségbe, amelyek történelmi múltjukat megpróbálják a mindennapok részévé tenni" - mondta a tanácsnok.

Hozzátette: nem véletlen, hogy Szombathelyen éppen a Savaria Történelmi Karnevál egyik helyszínén, a történelmi témaparkban látják vendégül a szövetség elnökségét. Ez ugyanis jó alkalom arra, hogy a szervezet döntéshozó tagjai megismerkedjenek a kétezer éves város, Savaria történelmének emlékeivel.

Feiszt György szerint a kapcsolat erősítésének gyakorlati haszna is lehet, hiszen számos olyan kulturális pályázatot írnak ki az unióban, amelyben jövőben a városok közötti konkrét együttműködésre nyílik lehetőség. Példaként említette Savaria szülöttjét a franciaországi Tour későbbi püspökét, Szent Mártont Európa-szerte övező kultusz kínálta lehetőségeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását