2024. május 3. - Tímea, Irma

Orbán szerint kiégett a baloldal

Orbán Viktor szerint a baloldali konglomerátum szellemileg és politikailag kiégett, a jobboldal viszont tettre kész, cselekedni akar és vannak terveik, ambícióik az ország bajainak orvosolására.
2008. október 4. szombat 17:38 - Hírextra
A Fidesz elnöke erről a Merre tart a hajónk? - a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület XIV. Polgári Gondolája című rendezvényen beszélt Budapesten szombaton.

"Kimerültek a szellemi tartalékaik, kiüresedtek az érveik, kifáradtak a szövetségeik, elpuffantak a jelmondataik, belefáradtak saját kormányzásukba, kudarcaikba, hazugságaikba, saját belső vitáikba, és talán meg is csömörlöttek azoktól. Utálnak mindent és mindenkit: az országot, egymást, bennünket, talán még egy kicsit saját magukat is" - fogalmazott a politikus több mint egyórás beszédében.

Orbán Viktor a helyzetet még úgy jellemezte: égett szag terjeng a politikai életben.
Véleménye szerint a kormány csak túlélni akar, de ez nem lehet az ország érdeke. Hangsúlyozta: az ország érdeke az, hogy előre hozott választások legyenek.
Mint mondta, rossz irányba haladunk, de jó hír, hogy ez már nem fog sokáig tartani. A pártelnök szerint az emberek érzik, hogy új korszak jön Magyarországon. Ezt leginkább mi szimbolizáljuk ennek minden kockázatával, esélyével, és reményével - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint ahhoz, hogy az emberek meg tudják ítélni, egy új polgári korszak jót hoz-e számukra, azonosítani kell azokat a pontokat, amelyeket nemzeti értéknek-nemzeti érdeknek nevezünk.

Ide sorolta a szabad választást, a szociális egyensúlyt, a vállalkozó szellemű magyarok számának gyarapítását, a védelemhez való jogot, amelyet az államnak kell garantálnia, valamint a köztulajdon védelmét.

Úgy vélte, a magyar gazdaság problémáit nem az állam, hanem a vállalkozó szellemű emberek tudják megoldani.

Álláspontja szerint Magyarországon ma nem biztosított az emberek személyes szociális egyensúlya, ezért el kell érni, hogy úgy érezhessék, olyan világban élnek, ahol a létfenntartás nem kerülhet veszélybe. Példaként említette, hogy ne hitelekből fedezzék a mindennapi kiadásaikat, és ha baj van, megkapják a megfelelő egészségügyi ellátást.

Az ellenzéki politikus kitért arra: az államnak garantálnia kellene szeretteink és a közrend biztonságát, de az állam lényegében szétesett. Hozzátette: az adóhivatalnak is úgy kellene működnie, hogy ha valaki befizeti az adóját, azt védje és ne vegzálja.

Orbán Viktor szerint ugyanez a helyzet a rendőrség tekintetében, és minél hamarabb jön egy új kormány, annál hamarabb lehet megfékezni az erőszakot Budapest utcáin és vidéken.
A köztulajdon védelméről szólva leszögezte: a föld és a víz nem eladó, ahogyan a Magyar Villamos Művek és a Mavir sem.

Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a világ óriási változások előtt ál, és az átrendeződésre már minden európai országban keresik a válaszokat, forgatókönyveket készítenek, döntéseket hoznak, hogyan alkalmazkodjanak és hogyan védjék meg magukat, leszámítva "egy boldog országot, Magyarországot".

Orbán Viktor kiemelte, ha Magyarország helyesen méri fel saját helyzetét, akkor "látni kell, hogy semmiképpen sem a külön utas, orosz-barát vonalvezetés szolgálja az ország érdekét".
"Ha egy felemelkedő hatalom fél-perifériáján akarunk elhelyezkedni, akkor csak egy vakbél-szerepre szorítkozik a létezésünk értelme, amire biztos szükség van valamiért, különben nem nőtt volna oda, de baj sem történik, ha el kell onnan távolítani. Ez nem az a szerep, amit szerintem egy ezer éves múlttal rendelkező, közép-európai kultúrnemzet maga elé célul tűzhet ki, hogy ilyen appendixként ott fityegjék" - mondta a Fidesz elnöke.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek kifejtette: Orbán Viktor beszédéből az derült ki, hogy az előrehozott választások óhajtása maga a Fidesz programja. Az ország egyetlen célja pedig Orbán Viktor hatalomra segítése kell hogy legyen - tette hozzá.

"Milyen hatalom lenne azoké, akik a parlamentben kerülik a párbeszédet és helyette csak az utcáról üzengetnek, megbízásokat adnak politikai ellenfeleik megfigyelésére" - tette fel a kérdést.
Nyakó István szerint Orbán Viktor "tovább álmodik a maga királyságának eljöveteléről".

"Nem árt azonban, ha tudja, nemcsak Magyarországon, de a demokratikus Európában, sőt a saját európai uniós pártszövetségében is számot kell adnia viselt dolgaikról" - mondta a szocialista politikus, aki szerint ez egyet jelent azzal, hogy a Fidesz kiiratkozik Európából, azaz az európai demokratikus pártok sokszínű, de az ilyen módszereket elutasító, megvető közösségéből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását