2024. május 18. - Erik, Alexandra

UD még

A Fővárosi Főügyészség elutasította az UD Zrt.-nél tartott házkutatások és lefoglalások miatt benyújtott panaszokat, álláspontja szerint a házkutatásokra és lefoglalásokra törvényesen került sor
2008. október 3. péntek 15:41 - Hírextra
A Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta: elutasították az államtitoksértés bűntette és más bűncselekmények miatt a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) "H. József és társa ellen folyamatban lévő bűnügyben" az érintett magánszemélyek és jogi képviselőik által a házkutatások, illetve a lefoglalások ellen bejelentett panaszokat.

A határozatokban a Fővárosi Főügyészség megállapította, hogy a házkutatásokra törvényesen került sor, mert annak elrendelésekor "megalapozottan feltehető volt, hogy a nyomozó hatóság az adott helyszíneken az üggyel kapcsolatos bizonyítási eszközöket találhat".

"Ennek megfelelően minden olyan dolog lefoglalása is törvényes volt, amely a bizonyítandó tény bizonyítására alkalmasnak tűnt. A határozat azt is rögzíti, hogy a lefoglalásról részletes jegyzőkönyv készült" - tette hozzá a főügyészség.

Mint tudatták, ezzel egyidejűleg azonban - a kényszerintézkedéssel érintett cégek üzletszerű működésének biztosítása érdekében - az ügyészség elrendelte minden, a panaszosok által jogszerűen birtokolt adathordozó azonnali kiadását. Ennek feltétele, hogy az adathordozókon talált adatokat igazságügyi szakértők más adathordozóra átmentsék.

"Ezzel az intézkedéssel maradéktalanul biztosítható az eljárás során a lefoglalt adatok szakértői elemzése" - tették hozzá. Mint írták, a Fővárosi Főügyészség kötelezte a tulajdonosokat, hogy a kiadott adathordozókon tárolt adatok megőrzéséről továbbra is gondoskodjanak.

Csányi Sándor - az OTP Nyrt. elnök-vezérigazgatója - korábban tiltakozott az ügyészségnél, mert szerinte jogtalan és törvénysértő volt az általa tulajdonolt BONITÁS cégcsoport tulajdonában lévő szerverek lefoglalása. Ezek magánérdekeltségei, így a Bólyi Zrt., a Dalmandi Zrt., a Pick
Csoport, a Sole-Mizo és a Csányi Pincészet termelési, kereskedelmi, pénzügyi adatait tartalmazzák. A cégcsoport jogi képviselője a törvénytelenség ellen írásban panasszal élt a rendőrségnél és a Legfőbb Ügyészségen.

Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél és vezetői lakásán - összesen hat helyszínen - a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának lőfegyverrel visszaélés miatt tett feljelentése nyomán tartott házkutatást az NNI még szeptember 10-én. A házkutatás során kiderült, hogy a fegyverek nem minősülnek lőfegyvernek, a rendőrség azonban több számítógépet és adathordozót lefoglalt. A rendőrség magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

A bűnügy kapcsán ülésezett a Nemzetbiztonsági Kabinet. Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter közleménye szerint egy "titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését".

Horváth József, az UD Zrt. vezetője a nyomozással kapcsolatban kijelentette: valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé. Innen a kormányváltás után, még 2002-ben küldték nyugdíjba, 42 évesen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását