2024. március 28. - Gedeon, Johanna

"Ha elkezdenék politizálni, akkor pillanatokon belül büdös kommunista, vagy rohadt náci lennék"

Húsz év elteltével a mai 18-26-éves korosztály lesz politikánk és országunk legmeghatározóbb eleme, így igen fontos hogy milyen politikai kép él bennük, és hogy miként állnak az egészhez. Ha valami nem fog változni, akkor az sem biztos, hogy lesz egyáltal
2009. január 4. vasárnap 16:59 - Pásztor Balázs
Természetesen ez egy eléggé sarkított példa, mivel politika mindig is lesz, csak az említtet generáció nemigen fogja kivenni belőle a részét. Száz 18 és 26 év közötti fiatalt kérdeztünk a politikáról alkotott véleményéről, valamint arról, hogy politizál-e és miért - vagy ha nem, azt miért nem - és a válaszok alapján igen elszomorító kép rajzolódott ki, bár akad egy-két reménysugár:

„Nem tartom kizártnak, hogy később aktívan politizáljak. Jelenleg viszont se időm, se megfelelő képzettségem nincs hozzá. Ha valami a politikai palettán közel áll hozzám, azok a kulturális, szociális és környezetvédelmi kérdések. E területeken később szívesen bekapcsolódnék a politikai életbe, hogy milyen formában, azt viszont még nem tudom. Ismerek magamon kívül egy-két embert, akikben mind kritikai, mind erkölcsi téren maximálisan megbízom, és nem kizárt, hogy valamilyen csoportosulás - nem feltétlen párt - útján próbálunk majd többen érvényt szerezni politikai szándékunknak. De ez még a jövő zenéje.”



Mi a véleménye a politikáról?

Itt nem csak a válaszok milyensége játszik kulcsszerepet, hanem az asszociációk is, vagyis hogy a válaszadó mire gondol, amikor azt a szót hallja, hogy „politika”. A válaszadók 46%-a egyértelműen a magyar politikát értette a szó alatt, és véleményük is elkeserítő volt, azt a 2%-ot kivéve, akik semlegesként értelmezték a jelenlegi hazai helyzetet:
 
„A mi országunkban a hatalom megtartásáról szól és nem az emberekért van. Kihasználják hogy az emberek nem gondolkodnak. Várom a szebb időket.”

„A MAGYAR politika egy nagy korrupt szemétdomb lassan elérjük egyes latin amerikai országok szintjét. A politikusok nem azzal foglalkoznak, ami a dolguk lenne, hanem egymást szapulják, és a "fasisztákat" démonizálják.”

„A magyarról annyi a véleményem hogy egy olyan párt sincs, amelyik számomra értéket közvetítene vagy képviselne. A politikusok többsége gerinctelen szar ember, és rühellem, ha a politika bekerül a kisemberek mindennapjaiba és ezen múlnak emberi kapcsolatok.”

„A politika manapság túl ködös. Mindenki áskálódik mindenki ellen, mindenki azt mondja a másik rosszabb, mégis mindenki ugyanazokat a szarvashibákat és aljasságokat követi el. Ma nincs politika, inkább csak politikai kriminalizmus.”



A világi politikára mindössze 4% gondolt, míg a világi és magyar politikára együtt 24 % asszociált:

„Egy diktatúrához túl sok értelmes ember van egy demokráciához túl kevés, így hát marad a megszokott káosz. „

„A politika olyan, mint a filozófia: senkinek nincs igaza és mégis mindenkinek igaza van”

„A politika egy olyan dolog, amihez nem nagyon értek és azért nem, mert amit elém tárnak, abból nem lehet kiigazodni, és úgy vélem, hogy ezzel nem vagyok egyedül. De emellett foglalkoztat, vajon lehet-e másképp csinálni.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását