2024. május 14. - Bonifác

Tíz nap alatt huszonötféle produkció

Az egy hét múlva kezdődő Budapesti Őszi Fesztivál (BŐF) tíz napja alatt huszonötféle produkció várja a közönséget; nemzetközileg jegyzett együttesek is érkeznek Magyarországra, bár a rendezvénysorozat idei költségvetése 35 millió forinttal szűkebb a taval
2008. október 3. péntek 13:31 - Hírextra
Augusztusban még nem tudták, hogy milyen keretből gazdálkodhatnak, így "szégyenkezve" lemondták Christoph Marthaler és társulata vendégjátékát, pedig évek óta kértek szabad időpontot a kortárs színház kiemelkedő jelentőségű csapatától. Ezért nem lesz kortárs operabemutató az idén - hangsúlyozta Kovalik Balázs művészeti vezetője a fesztiválról tartott pénteki budapesti tájékoztatón.

Tavaly 162 milliót fordíthattak az eseményre, idén csak 127 millió forint áll rendelkezésre. Az utolsó pillanatban dőlt el az is, hogy a Nemzeti Kulturális Alap mennyivel járul hozzá a költségekhez - jegyezte meg Kovalik Balázs.

Hozzátette: a BŐF szándéka, hogy a magyar kulturális életet izgalmas, új helyszínekkel gyarapítsa, a PLACCC 2008 elnevezésű rendezvénysorozatban az egykori pártfőiskolát, ma Dürer-kertet, illetve a Mammut2 bevásárlóközpontot kapcsolja be a programba.

A Gödör Klubban lesz látható a Blast Theory műfajilag besorolhatatlan biciklis történeteivel: a GPS-es mobiltelefonnal és fülhallgatóval felszerelt bicikliző résztvevők személyes sorsaiból áll össze a "darab".

A magánszféra határai és a fogyasztói társadalom sajátosságai foglalkoztatják a holland Wunderbaum társulatát. A Magna Plaza című előadásukban a Mammut2 belső tereiben bizonyítják, hogy "színház az egész világ".

Lengyelország egyik legeredetibb alternatív színháza, a Teatr Strefa Ciszy a volt pártfőiskola épületében tanítja "repülni" a budapesti közönséget. A spanyol Kamchátka improvizatív utcaszínházi előadásával a város közterein, a Blaha Lujza és a Nyugati téren találkozhat a járókelő.
A Fringe-díjas HOPPart bemutatója a magyar színháztörténet egyik nagy adósságát törleszti: Heinrich von Kleist kulcsdrámáját, a Hermann csatáját mutatja be a fesztiválon.

A zenei programok közül Kovalik Balázs kiemelte Dukay Barnabás szerzői estjét és az MR Szimfonikus Zenekar koncertjét. Az utóbbin négy kortárs magyar szerző, Szathmáry Zsigmond, Csapó Gyula, Bánkövi Gyula és Tihanyi László műveit mutatják be.

A BŐF egy év késéssel, de a magyar zenei élet szereplői közül mégis elsőként ünnepli napjaink legjelentősebb fúvós triójának, a 10+1 éves Trio Lignumnak a születésnapját.

A nemzetközi táncművészet krémjét képviseli Nagy József produkciója, amely a kínai Változások könyvét, a Ji Kinget veszi alapul. Jön a flamand Cindy van Acker, akinek sokkoló egyszemélyes előadásán a táncosnő testét elektródák mozgatják.

A BŐF keretében rendezik meg három budapesti és egy pécsi moziban a nemrég elhunyt festőművész, El Kazovszkij emlékének ajánlott Fassbinder Fesztivált, amelynek kuriózuma, hogy két részletben levetítik a legendás német rendező 16 órás, Berlin Alexanderplatz című alkotását. A filmfolyam eredetileg tévésorozatnak készült, a forgalmazó néhány éve készítette el a digitális változatot. Fassbinder magnum opusa mellett még 13 nagyjátékfilmet vetítenek.

A képzőművészet is helyet kapott a fesztiválon: a kortárs művészet egyik legvitatottabb személyisége, a Magyarországon elsősorban botrányhősként ismert Hermann Nitsch személyesen is részt vesz A festő inge című tárlatának megnyitóján.

A Budapesti Őszi Fesztivál részletes programja a www.bof.hu internetes oldalon olvasható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását