2024. április 27. - Zita

Majd pont a szlovák elit?

Magyarországnak, a többi európai uniós tagállamhoz hasonlóan, csak korlátozott lehetősége van arra, hogy politikai konfliktusait az EU fórumai elé vigye. A szlovák-magyar viszony rendezéséhez a szlovák véleményformáló elitnek kellene lépnie - mondta Tálas
2008. október 3. péntek 20:30 - Hírextra
A biztonságpolitikai szakértőt az utóbbi két nap fejleményeivel kapcsolatban kérdezte az MTI a szlovák-magyar viszony nemzetközi rendezési lehetőségeiről.

Szlovákia budapesti nagykövetét csütörtökön bekérették a Külügyminisztériumba. A magyar külügyminiszter a szlovák nagykövettel tartott rövid találkozón magyarázatot kért az elmúlt hetekben elhangzott szlovák megnyilvánulásokra. Válaszul Pozsony pénteken berendelte a szlovákiai magyar ügyvivőt. A szlovák kormány nyilatkozatban utasította vissza a magyar fél felvetéseit. Robert Fico kormányfő azt mondta, hogy a magyar fél provokál. Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes pedig arra szólította fel Göncz Kinga magyar külügyminisztert, hogy ne avatkozzon be a szlovák belügyekbe.

Tálas Péter azt mondta, az uniós tagállamoknak politikai konfliktusaikat többnyire egymás között kell rendezniük. A szakértő szerint Robert Fico szlovák kormányfő egyrészt azért engedhet meg magának magyarellenes kijelentéseket, mert az unión belül nincsenek olyan jogi eszközök, amellyel Magyarország felléphetne ezek ellen. Másrészt a térség politikusai közül Fico a legnépszerűbb, amit a kedvező gazdasági mutatóknak köszönhet - tette hozzá.

Magyarország, ha felül akar kerekedni ezen a "verbális perpatvaron" - amit főleg a szlovák fél gerjeszt - és el szeretné nyerni Nyugat-Európa szimpátiáját, visszafogottan kell viselkednie - mondta Tálas Péter, aki szerint a magyarok nem járnának jól, ha mindig az európai fórumokhoz fordulnának, és Magyarország "az állandóan kötözködő fél" látszatát keltené.

Nyugat-Európa ugyanis - mutatott rá - értetlenül szemléli a konfliktust és szabadulni akar a közép-kelet-európai országok "provinciális nacionalista viszályaitól". Magyarországnak szövetségesekre lenne szüksége, akik világosan látják, hogy mi történik, és akik maguk lépnek fel Szlovákiával szemben. Figyelembe kell venni azt is - fűzte hozzá -, hogy a nyugat-európai államokat érzékenyen érinti a kisebbségi téma: ami Kelet-Európában a magyar, albán, vagy orosz kérdés, az náluk a muzulmánok kérdését jelenti. Sokan úgy gondolják, hogy bármiféle beavatkozás más államok kisebbségi politikájába feljogosíthatja saját kisebbségeiket a nyomatékosabb fellépésre.

Kifejtette: Magyarország mindössze annyit tehet, hogy felhívja a szlovák politikusok figyelmét az európai előírások és a bilaterális megállapodások betartására és megvárja, amíg a szlovákok egy része mondja majd azt: elég az ilyen politikából! Másrészt az is elképzelhető, hogy a következő választások alkalmával Robert Ficónak már nem lesz szüksége Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke támogatására, így visszaszorulhat a magyarellenes politizálás is.

Azt azonban kiemelte, hogy ha Magyarországot (vagy a magyarokat) bármiféle diszkrimináció érné szlovák részről, akkor minden további nélkül fordulhat az Európai Bizottsághoz vagy az Európai Bírósághoz. Szerinte azonban leginkább a "magas politika" szintjén jelentkezik a "verbális háború", nem pedig a gazdasági, kulturális kapcsolatokban, amelyek jól alakulnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását