2024. március 29. - Auguszta

Az egyház cáfol

A Magyarországi Református Egyház cáfolta azt az állítást, amely szerint a jövő évi költségvetés tervezete alapján az egyházak több pénzt kapnának jövőre az ideinél; az erről szóló nyilatkozatot az egyház zsinati irodája juttatta el az MTI-hez pénteken.
2008. október 3. péntek 11:45 - Hírextra
Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) egyházi kapcsolatok titkársága vezetője kedden nyilatkozott az MTI-nek arról, hogy az idei összegek többszörösét szánja az egyházi fenntartású közgyűjtemények és az egyházi épületek rekonstrukciójának támogatására a 2009-es költségvetési tervezet, a személyi jövedelemadóból az egyházaknak szánt 1 százalékos felajánlások állami kiegészítése ugyanakkor jelentősen csökken.

Az egyházi közgyűjtemények támogatására az állam a 2008-as 325 millió forint helyett jövőre 816 millió forintot tervezett, s az egyházi épített kulturális örökség értékeinek rekonstrukciójára is sokkal többet szán, a 2008. évi 325 millió forint helyett csaknem 1,1 milliárdot - mondta.

Csepregi András arról is szólt, hogy az egyházfinanszírozási törvény változása alapján a személyi jövedelemadó (szja) állami kiegészítése az eddigiekhez képest nem az összes szja 0,9 százalékára történik, hanem az egyházaknak idén felajánlott összeget duplázza meg az állam. Emiatt az egyházak összesen 9 milliárd 511 millió forintot kapnak (a tavalyi 11 milliárd 862 millió forinthoz képest).

Az idén az OKM költségvetésében 26 milliárd 478 millió forint egyházi célú támogatás szerepelt, míg ez 2009-ben a tervezet szerint 26 milliárd 30 millió lesz - összegezte.
A Magyarországi Református Egyház ezekből az adatokból megállapította, a jövő évi büdzsé tervezete szerint az egyházi célú támogatás 448 millió forinttal kevesebb lesz.

Kitért arra: a közgyűjtemények, múzeumok, könyvtárak, levéltárak fenntartása nemzeti ügy, így az államnak, és ezen belül a költségvetésnek az egész kultúrát kell támogatnia, tehát az ide utalt pénz a kulturális intézményekhez, nem pedig az ezeket fenntartó egyházaknak érkezik.

"A minisztérium által alkalmazott felosztás azért is bántó és diszkriminatív, mert folytatva az állam-egyház szétválasztásának anakronisztikus megközelítését, úgy állítja be az egyházakat, mintha azokban két tevékenység folyna: egy értékes, kulturális szolgálat és egy értéktelen, hitéleti" - fogalmazott a református egyház, hozzátéve, a törvénytelenül elmaradó iskolai és kulturális támogatásokat az elmúlt években az egyházak saját hitéleti alapjaikból pótolták.

Elfogadhatatlannak nevezték, "hogy a kormány ismételten lenézi állampolgárait, a kevesebbet szemrebbenés nélkül többnek mondja, átlépve tárgyalópartnerein, egyeztetés nélkül újabb megvonásokra készül". Ez a magatartás a református egyház szerint azért is visszás, mert a legutóbbi állami számvevőszéki jelentés is bizonyította: a kormány folyamatosan megszegte törvényi kötelezettségeit. Hiteltelenné teszi az OKM nyilatkozatát az a tény is, hogy az ÁSZ-jelentés óta eltelt időben sem gondoskodott a minisztérium az általunk hosszú ideje kért normatív szabályozásról - írta a nyilatkozatban.

Hozzátette: az 1 százalékos felajánlások azt mutatják, hogy a társadalom évről évre növekvő mértékben támogatja az egyházak társadalmi munkáját, az állam ezzel szemben az egyházakat ellenségesen vagy gyanakodva közelíti meg, és háttérbe igyekszik állítani. A kormány folyamatosan csökkenti a kiegészítő támogatás mértékét, továbbá semmilyen eszközzel nem támogatja az 1 százalékos felajánlások társadalmi súlyának megerősödését.

"Az egyházakat érő folyamatos diszkrimináció azért is aggasztó, mert egy olyan közösségépítő intézményrendszer életét lehetetleníti el, amelyik (...) hatékony formában végzi szolgálatát a leszakadó társadalmi csoportok, kistelepülések életében" - olvasható a nyilatkozatban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását