2024. május 6. - Ivett, Frida

700 vendég jön Budapestre a NATO-tanácskozásra

Magyarország eddigi egyik legnagyobb diplomáciai eseménye lesz a jövő heti NATO védelmi miniszteri találkozó, amelyen 42 védelmi miniszter és csaknem hétszáz külföldi vendég vesz részt - mondta el Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI
2008. október 3. péntek 17:48 - Hírextra
Magyarország kilencéves NATO-tagsága óta most először rendezik Magyarországon a védelmi miniszteri találkozót - tette hozzá a szóvivő.

Ismertetése szerint Magyarország első alkalommal ad helyet olyan nemzetközi rendezvénynek, ahová ilyen sok országból érkezik magas rangú diplomata és delegáció. Nemcsak a 26 NATO tagállam miniszterei, hanem például a szövetség műveleteiben részt vevő országok is jelen lesznek. Összesen 42 ország delegációja, mintegy hétszáz ember érkezik Budapestre. Minden küldöttséget az adott ország védelmi minisztere vezet majd, sok tagországból pedig a vezérkari főnök is elkíséri delegációját.

A nem NATO-tagállamok közül itt lesz például Afganisztán, Ausztrália, Izland, Új-Zéland, Szingapúr, Jordánia, az Egyesült Arab Emirátusok, Macedónia, Azerbajdzsán, Grúzia, Albánia, Horvátország, Ukrajna és Svédország védelmi minisztere is.

A rendezvény jelentőségét jelzi, hogy mintegy háromszáz újságírót várnak külföldről és munkájuk megkönnyítésére külön sajtóközpontot állítanak fel.A tanácskozás kiemelt témája a NATO-műveletek (ISAF, KFOR) helyzete, továbbá a NATO átalakulása, de itt ülésezik először miniszteri szinten a közelmúltban alakult NATO-Grúzia bizottság is.

A bizottság létrehozásáról még az atlanti szövetség augusztus 19-i külügyminiszteri értekezlete döntött, amivel a NATO Grúzia melletti elkötelezettségét demonstrálta. A bizottság budapesti ülésén a Grúziával kialakuló biztonsági és védelmi együttműködés helyzetét, feladatait tárgyalja meg.

Ugyanakkor nem lesz NATO-ukrán, sem pedig NATO-orosz ülés. Bocskai István ismertetése szerint a szövetség hangsúlyozta, hogy továbbra is stratégiai partnerének tekinti Oroszországot, bár a hivatalos kapcsolatok szünetelnek.

A Grúzia ellen augusztusban végrehajtott orosz katonai fellépés nyomán, a NATO felfüggesztette a nagyköveti szinten addig rendszeresen ülésező NATO-orosz tanács működését.A budapesti találkozó jelentőségét emeli, hogy fontos állomása lesz a felkészülésnek a jövő évi csúcstalálkozóra - közölte a honvédelmi tárca szóvivője.

A programsorozat keretében Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár és Szekeres Imre honvédelmi miniszter részt vesz az afganisztáni magyar tartományi újjáépítési csoport váltásának visszafogadó ünnepségén, amelyet a Kossuth téren tartanak.

A védelmi miniszteri értekezlet megrendezésére az Országgyűlés 440 millió forintot hagyott jóvá a költségvetési törvény Honvédelmi Minisztériumra vonatkozó fejezetében. A megrendezés költségeit minden esetben a házigazda ország állja.

A rendezvény miatt forgalmi korlátozások lesznek a belvárosban, ugyanis a tanácskozás fő helyszíne az Apáczai Csere János utcában lévő Marriott Hotel. Az Apáczai Csere János utcán kívül lezárják például a Pesti alsó rakpart Közraktár utca és Garibaldi utca közötti szakaszát, valamint részlegesen a Kossuth teret is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását