2024. május 10. - Ármin, Pálma

Őszi árverés

Igazán vegyes a Polgár Galéria őszi árverésének anyaga: festményeket, grafikákat, kisplasztikákat, bútorokat, műtárgyakat és ékszereket, összesen 334 tételt visznek kalapács alá egyazon napon, október 16-án.
2008. október 2. csütörtök 12:27 - Hírextra
Három tétel, egy Valentiny János, egy Rónay Kázmér és egy holland festmény indul millió forint felett. A 19. századi Valentiny Jánosnak cigány zsánerképei és olaszországi tengerparti tájai hozták meg a népszerűséget. Fiatalon Nádasdy Ferenc házi festője lett, számos képe díszítette a nádasdladányi kastély falait. A most 1,4 millió forintért aukcióra kerülő festmény, az Itáliai lány a tengerparton egyesíti a zsáner, a portré és a tájkép jegyeit.

Rónay Kázmér a 19. század végén, a 20. század elején működött. Festői életműve mellett sokszorosított grafikái, rézkarcai ismertek. Ősmagyar vadászat című, romantikus, élénk színes, rajzos, vászonra kasírozott papírképét 1,2 millió forintra tartja a galéria.

A 17. század második felében alkotó holland Melchior de Hondecoeter köréhez kapcsolja az aukciósház a Baromfiudvar című vásznat, s 1,4 millió forintos kikiáltási árat rendelt hozzá.
Karlovszky Bertalan 1933-ban készült Gróf Teleki Pál portréja abba a fényképhűségű képmássorozatba tartozik, amelynek darabjai keresetté tették a müncheni, francia iskolázottságú festőt. A finom részletességű arckép 160 ezer forintos kikiáltási árról indul.

Szomorú aktualitás, Hantai Simon közelmúltbeli halála is felkeltheti az érdeklődést a művész kis akvarellje iránt. Az 1943-ban Pécsett készült akvarell 16 ezer forintért megszerezhető.
Több mint húsz Szász Endre olajfestmény és rajz közül válogathatnak nívós darabokat a mester gyűjtői. Az árak 200 ezer és 550 ezer forint között mozognak.

Mednyánszky László, Borsos Miklós, Hincz Gyula grafikát százezer forint alatt lehet venni. 140 ezer forint és védett a német Herman Groeber krétarajza, egy finom női akt.

Említésre érdemes a kisplasztikai kínálat, benne Vilt Tibor (360 ezer), Vedres Márk (240 ezer), Körössényi Tamás (46 ezer forint) kis bronzaival, valamint egy női akt, Alexander Archipenko jelzéssel (140 ezer forint).

Már a gazdag Zsolnay kollekcióhoz vezet át Klein Ármin és Nikelszky Géza néhány Zsolnay dekorterve különböző motívumokkal, 30-46 ezer forint közötti kikiáltási árral. A néhány tíz és kétszázezer forint közötti Zsolnay fajanszok mellett vannak herendiek is, valamint egy szűk választék ezüst műtárgyakból. Dekoratív ékszerekből annál több, éppen száz tételnyi. Különféle bútorokból 25 ezer forinttól 800 ezer forintig lehet válogatni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását