2024. május 2. - Zsigmond

Szorosabban kellene együttműködni Romániának és Magyarországnak

A román és a magyar parlamenti bizottságok szorosabb együttműködését szorgalmazta Szili Katalin házelnök szerdán Budapesten a román törvényhozás alsóházának elnökével, Bogdan Olteanuval folytatott tárgyalásán.
2008. október 1. szerda 18:16 - Hírextra
Az Országgyűlés elnöke a környezetvédelmi-, az európai- és a külügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságok együttműködését nevezte elsődlegesnek. Szili Katalin együttműködést kért a román képviselőház elnökétől a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem együttes finanszírozásában és abban, hogy Magyarország tiszteletbeli konzuli posztot hozhasson létre Temesváron.

Szili Katalin köszönetét fejezte ki, amiért a román képviselőház kedden elfogadta a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem akkreditációjáról szóló törvényt.

Bogdan Olteanu tájékoztatta magyar kollégáját arról, hogy még októberben elfogadhatja a román képviselőház azt a törvényt, amely megtiltja a bányászatban a ciántechnológia alkalmazását.

A ciántechnológia alkalmazását Magyarország régóta vitatja. A magyar-román környezetvédelmi vegyes bizottság éves ülésén kedden Snagovban a miniszterek és szakértőik áttekintették az októberi román-magyar közös kormányülés környezetvédelmi témáinak előkészítésére és a verespataki bánya hatásvizsgálatának helyzetére vonatkozó román beszámolót.

Magyarország ellenzi a tervezett bányaberuházást Verespatakon: a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC)Európa legnagyobb külszíni bányáját szeretné létrehozni az erdélyi Érchegységben. A kanadai Gabriel Resources leányvállalataként eddig 200 millió dollárt ruházott be Romániában a föld mélyében rejlő 323
tonna arany és 1600 tonna ezüst felszínre hozásáért.

A nemesfém felszínre hozataláért alkalmazott ciántechnológia korábban több súlyos szennyezést is okozott. 2000 januárjában a romániai Nagybánya (Baia Mare) térségében a színesfém bányáknál felhalmozódó meddőhányók feldolgozásával foglalkozó, a nemesfém tartalmat ciános kioldással kinyerő Aurul Rt. román-ausztrál vegyesvállalat ülepítő tavának gátja átszakadt, cianiddal és nehézfémmel rendkívüli mértékben terhelt szennyvíz került a Zazar- és Lápos-patakokba, ahonnan a Szamoson keresztül a Tiszába jutva a Magyarországon eddig regisztrált legsúlyosabb vízszennyezést okozta.

A cianidszennyezés lefolyása után mintegy egy hónappal egy második jelentős szennyezés is történt Romániában.

A budapesti megbeszélésen Olteanu hangsúlyozta, fontosnak tartja az október 21-re tervezett magyar-román együttes kormányülést. Elmondta azt is, hogy Románia érdekelt a közös európai biztonságpolitika kialakításában, Európa további demokratizálódásában.

A két házelnök egyetértett abban, hogy segíteni kell a Nyugat-Balkán, elsősorban Horvátország euroatlanti integrációját. Megvitatták az Európai Unió működését egyszerűsíteni akaró lisszaboni szerződés írországi elutasításának tapasztalatait és a román-magyar határ menti együttműködés lehetőségeit.

A két házelnök rendszeresen találkozik egymással. Legutóbb Szili Katalin áprilisban tett látogatást Romániában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását