2024. április 27. - Zita

Magyar-horvát kulturális egyeztetések

A november elején Pécsett sorra kerülő magyar-horvát közös kormányülésen kiemelt helyen szerepel a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program, valamint a két ország kulturális miniszterei által aláírt együttműködési megállapodás.
2008. október 1. szerda 21:27 - Hírextra
Szerdán a baranyai megyeszékhelyen ennek jegyében folytatott megbeszéléseket Nina Obuljen, a Horvát Köztársaság Kulturális Minisztériumának kulturális államtitkára Csák Ferenccel, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális államtitkárával, kiemelt helyen kezelve, miként jelenik meg a horvát kultúra az EKF 2009-es, valamint 2010-es programjaiban.

A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Csák Ferenc, egyebek mellett elmondta, a megbeszélések középpontjában elsődlegesen az állt, hogy Horvátország milyen programokkal vesz részt a Pécs 2010 Európa Kulturális Főváros projektben. Emellett szó volt a horvát féllel közösen az EKF mind szélesebb körben történő megismertetésére induló közös népszerűsítő kampányról is, kihasználva azt a lehetőséget, hogy Horvátország kiemelt kulturális és turisztikai célpont Európában.

Nina Obuljen horvát kulturális államtitkár mindezeket a következőkkel egészítette ki: Pécs kulturális életében komoly szerepet játszik az itt élő horvát kisebbség. Horvátország ezért is vállal jelentős szerepet abban, hogy az EKF sikeres legyen.

Többek között a Pécsi Horvát Színház bővítése és felújítása is e program részeként valósul meg, valamint komoly tárgyalások folynak egy, a Zrínyiek életét bemutató opera, valamint egy varasdi zeneszerző által komponált passió koprodukcióban történő bemutatásáról.

Nina Obuljen elmondta: a horvát kormány megteremti a hátterét annak is, hogy a horvát városok, az ott élők is bekapcsolódhassanak az EKF programfolyamába, részesei lehessenek a Pécsett zajló eseményeknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását