2024. április 19. - Emma

Rejtő, a nyerő

2014. január 1-jétől nem védi a szerzői jog Rejtő Jenő műveit. A közkincsbe kerüléssel a jogutódok engedélye nélkül lehet a könyveket újból kiadni, megfilmesíteni, interneten közvetíteni – vagy éppen megzenésíteni, átdolgozni.
2014. január 2. csütörtök 12:57 - HírExtra
Rejtő mellett azonban nemigen találunk más közismert alkotót a most lejáró védelmű szerzők között. Ez azt jelzi, hogy a művek többsége rövidebb élettartamú, mint a szerzői jogi oltalom.

Alaptétel: a szerzői jog a szerző halála után 70 évig védi az alkotásokat, és mindig december 31-éig tart a jogi oltalom. 2014. január 1-jétől tehát azon szerzők művei használhatók fel szabadon, akik 1943-ban hunytak el; a legismertebb ilyen alkotó Rejtő Jenő.

A jogi védelem lejárta azt jelenti, hogy a jogutódok többé nem gyakorolhatják szerzői jogaikat. Mostantól az ő engedélyük nélkül lehet felhasználni a regényeket. Egy dolog marad továbbra is sérthetetlen: a szerző névjoga. Ez azt jelenti, hogy továbbra sem állíthatja senki, hogy ő írta volna Senki Alfonz vagy Fülig Jimmy kalandjait.

Nemzetközi kitekintésben Szergej Rahmanyinov a legismertebb alkotó, aki szintén 1943-ban hunyt el. Mivel azonban ő szerzői életművének nagy részét még Oroszországban, 1918-as emigrálása előtt publikálta, és ott nem hetven, hanem ötven évig védettek a művek, mindössze hat utolsó műve áll jogi védelemben ez év végéig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását