2024. május 2. - Zsigmond

Székházgondok

Új helyre kell költöznie a nagyváradi Körösvidéki Múzeumnak, ám a dolgozók nem értenek egyet a javasolt új székházzal - adta hírül kedden a Krónika című kolozsvári napilap internetes oldalán.
2008. szeptember 30. kedd 12:18 - Hírextra
Azért kell új székházat keresni, mert az 1971 óta mostanáig a múzeum által használt épületet, a barokk püspöki palotát 2004-ben visszaszolgáltatták a római katolikus egyháznak. A múzeum akkor öt évet kapott arra, hogy elhagyja az épületet. A katolikus egyház most beleegyezett, hogy három évvel meghosszabbítsák a múzeum bérleti szerződését. Ennek feltétele az, hogy a múzeum kiürítse a püspöki palota földszintjét és az első emelet egy részét.

A hosszabbítás oka az, hogy egy darabig úgy tűnt, a nagyváradi helyőrség kiürített kaszárnyaépületébe költözhet a múzeum, ám a Bihar megyei tanács elnöke, Radu Tirle elképzelései szerint a megyei tanács és intézményei foglalnák el az egykori hadapródiskolát. Tirle javaslata szerint a kulturális minisztérium által kiutalt 18 millió lejből (nagyjából 1,26 milliárd forint) a múzeumnak érdemesebb lenne új székházat építeni, mert az építés rövidebb ideig tartana, mint a kaszárnyaépületek nagyjából két évre becsült felújítása.

A múzeum dolgozó azonban nem értenek egyet Tirle javaslatával. Aurel Chiriac, a múzeum igazgatója arról adott tájékoztatást hétfőn Nagyváradon, hogy a kaszárnyaépület tetőszerkezetét már felújították, mintegy 2,3 millió lejért, és kifizettek 650 ezer eurót a kivitelezőnek az átalakítási tervekért.
A Körösvidéki Múzeum jelenleg több mint 250 ezer kiállítási tárgyat mutat be négy állandó tematikus (történelemi, néprajzi, természettudományi és képzőművészeti) kiállításán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását