2024. május 10. - Ármin, Pálma

Valódi-e vagy hamisítvány?

Valódi-e vagy hamisítvány az a térkép-maradvány, amelyet az olaszországi Szent Pál Társaság alapítványa vásárolt meg 2006-ban 2,75 millió euróért (729 millió forint)? Ez a kérdés áll annak a vitának a középpontjában, amelyet régészek, térképészek és filol
2008. február 24. vasárnap 10:51 - Hírextra

Epheszoszi Artemidórosz geográfus i.e. 2.-1. században dél-európai utazásai során számos térképet készített, amelyek Geográfiák címen maradtak az utókorra. A vitatott térképtöredék, amely 1990-ben bukkant fel a régiség-piacon, az ibériai félsziget délkeleti részét ábrázolja szöveges magyarázattal. A térképet 2006-ban Torinóban kiállították "A papírusz három élete" címmel, ami utalás a rajta található későbbi rajzokra, feljegyzésekre.

Annak a hellenistákból álló csoportnak, amely hamisnak tartja, Luciano Canfora, a bari egyetem filológusa a szószólója. A professzor a térkép alapos áttanulmányozása során felfedezte, hogy a szöveget rajta nem az akkori klasszikus nyelven írták, tehát nem származhat a görög tudós geográfiai munkáiból. Kétségessé teszi eredetiségét az is, hogy Obleviónként szerepel rajta az a folyó, amelyet annak idején Beliónnak neveztek, így szerepel más klasszikusok műveiben is. Canfora szerint minden arra enged következtetni, hogy a térkép Konsztantinusz Szimonidisz, egy 19. századi ismert nagy hamisító keze munkája. Szimonidisz évekig tanult ógörögöt az Athosz-hegy kolostoraiban, majd megjelent több európai város egyetemein és hamisítványaival, amelyek még Máté Evangéliumára i kiterjedtek, rendre becsapta a tanárokat. Köztudott volt róla, hogy specialitása a Geográfiák. Canfora nem tartja kizártnak, hogy a térkép-töredék egyike azoknak a tekercseknek, amelyek eltűntek Joseph Mayer hamisítvány-gyűjteményéből és sohasem kerültek elő.

A térképet valódinak tartók szerint mindez abszurd feltételezés csupán és az Artemidóroszi Papíruszt március 12-től kiállítják Berlinben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását