2024. május 2. - Zsigmond

A KDNP földeladási moratóriumot vezetne be

A KDNP a jelenlegi "kusza politikai helyzetben" földeladási moratóriumot vezetne be, így nem lehetne értékesíteni az nemzeti földalapba tartozó állami tulajdonú területeket - mondta Medgyasszay László, a KDNP országgyűlési képviselője keddi sajtótájékozta
2008. szeptember 30. kedd 12:15 - Hírextra
A politikus törvényjavaslatát azzal indokolta, hogy jelenleg kisebbségi kormány működik, a rendszerváltás óta végrehajtott privatizációs ügyletek viszont mindig többségi parlamenti akaratot tükröztek. Szerinte ebben a "rendkívül kusza politikai helyzetben" nagyobb esélye van a "zavarosban való halászásnak", ezért a nemzeti termőföld vagyont eladását le kell állítani. Medgyasszay László úgy vélte, ha ismét többségi kormány lesz, akkor annak "szíve joga," hogy feloldja ezt a moratóriumot.
A KDNP törvényjavaslatában a földeladási moratórium mellett azt is javasolja, hogy az állami földeket átmenetileg csak három évre lehessen bérbe adni, a jelenlegi 20-50 év helyett.

A politikus "törvényes visszaélésnek" nevezte azokat tavalyi, szerinte "botrányos eseteket", amikor a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet hatalmas állami területeket egyben, horribilis összegért értékesített tőkebefektetőknek. Medgyasszay László szerint Bábolna környékén jelenleg is hasonló "törvényes visszaélés" zajlik, itt is nagy birtoktesteket értékesítenek, de mindenki tudja kik van a háttérben. Szerinte sajtóhírek szerint egyes, a szocialista párthoz közel álló, komoly tőkés csoportok érdekeltek az eladásban.

A KDNP-s politikus arról is beszélt, hogy egy másik törvényjavaslatban két technikai jellegű módosítást is kezdeményez, egyrészt azt, hogy fölalapú támogatások miatt legalizálják a művelési cseréket, amikor kis parcellák bérlői bérlői földet cserélnek. A képviselő emellett azt is javasolja, hogy a miniparcellák összevonásának adminisztrációs költségét - ami jelenleg 100 ezer forintos nagyságrendet is elérheti - töröljék el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását