2024. április 29. - Péter

Fidesz: nyomásra kapott engedélyt a HospInvest

A Heves megyei Fidesz-frakció igazgatója a szakmaiság megcsúfolásának és politikai nyomás eredményének tartja, hogy a tisztiorvosi szolgálat engedélyt adott a HospInvestnek az egri Markhot Ferenc kórház működtetésére. Herman István erről keddi, budapesti
2008. szeptember 30. kedd 12:32 - Hírextra
A politikus arra akar választ kapni, hogy hány orvosra és szakdolgozóra adták ki az engedélyt, tekintettel arra, hogy a kórház dolgozói közül 720-an nem akarnak a HospInvesttel együttműködni. Mint mondta, be akarnak tekinteni az iratokba, mert ködösítés és a kórház dolgozóinak megfélemlítése zajlik.

Szerinte arról van szó, hogy "egy baráti lobbi bármi áron meg kívánja szerezni a kórház működését". Mint mondta, kiszámolták, hogy az egri kórház esetében öt év alatt hárommilliárd forintot akar kivenni a HospInvest az OEP finanszírozásból. Herman István az ÁNTSZ döntését értékelve úgy fogalmazott: "az 50-es évek leheletét érzi a tarkóján", szerinte "önös, dölyfös politikai érdek" érvényesült.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha a dolgozók úgy döntenek, hogy továbbra sem akarnak együttműködni a HospInvesttel, akkor a kórház egyik percről a másikra összeomlik, ebben az esetben pedig a polgármesternek az önkormányzati törvény alapján gondoskodnia kell a megyében élők ellátásáról.

Misz Mihály, a kórház főorvosa a sajtótájékoztatón azt mondta: szerinte megfellebbezhető az ÁNTSZ döntése, amelyet a szakember több ok miatt is furcsának tartott. Mint mondta, először elvitték az észak-magyarországi ÁNTSZ-től a döntést, az ottani tisztifőorvos az utolsó pillanatban jelentette be, hogy elfogult, majd az eljárás Veszprémbe került, ahol még szombaton is azon dolgoztak, hogy kiadhassák az engedélyt. Szerinte az is furcsa, hogy az ÁNTSZ nem várta meg a kórház ügyében indított bírósági eljárás végét.

A kórház miatt korábban éhségsztrájkoló orvos arról is beszámolt, hogy a kedd délelőtti sztrájktárgyaláson nem közeledtek az álláspontok, délután összdolgozói értekezleten döntenek a következő lépésekről, amelyek között a sztrájk is szóba jöhet.

Misz Mihály hangsúlyozta: az egri kórház semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint bármely hasonló méretű magyar kórház, ezért nem igaz, hogy a HospInvest menti meg az összeomlástól. A főorvos szerint az orvosok háromnegyede és a szakdolgozók fele ezért nem ír alá szerződést a HospInvesttel, mert a cég nem tud jó példát felmutatni. Mint mondta, járt a HospInvest által működtetett gyöngyösi és hatvani kórházban, és nem kíván ilyen körülmények között dolgozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását