2024. április 29. - Péter

Együttműködést szorgalmaznak a Monokkal szimpatizáló települések

Az önkormányzatok közti együttműködést és a kölcsönös segítségnyújtást szorgalmazzák azon települések, amelyek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok polgármesterének meghívására konferenciát tartottak kedden a helyi kultúrházban.
2008. szeptember 30. kedd 17:54 - Hírextra
Pártállástól függetlenül, "ügyek mentén", azaz bizonyos konkrét problémákat érintve akarnak fellépni és politizálni azok a települések, amelyek részt vettek a monoki konferencián.
A 15 település - köztük Ivád, Drávapiski, Mezőkovácsháza, Alsózsolca, Lőkösháza, valamint Szuhogy - vezetői elégedetlenek az önkormányzatok érdekvédelmi szervezeteivel - hangzott el a tanácskozáson. Úgy vélik, eddig sem velük, sem a pártokkal, sem a felső vezetéssel nem sikerült igazán eredményre jutniuk, ezért maguk próbálják meg felhívni a figyelmet az aktuális és mindenkit érintő problémákra. "Az önkormányzatok alkotják Magyarországot", így a vidék gondjait ki más tudhatná jobban, mint az adott település önkormányzata - mondta Szepessy Zsolt, Monok független polgármestere.

Hozzátette: a legalapvetőbb kérdésekre - mint például a segélyezési rendszer átalakítása, az oktatás, a munkahelyteremtés, a közbiztonság, a kisebbségeket érintő kérdések - szakmailag alátámasztva konkrét célokkal, javaslatokkal megjelölve megoldást is kidolgoznak.

Szepessy Zsolt a rendezvény házigazdájaként azt mondta: azért hívta össze a találkozót, hogy a települések együtt gondolkodjanak és álljanak ki egymás mellett. "Ez egy újszerű kezdeményezés a közéletben", amelynek segítségével nemcsak az önkormányzatok támogathatják egymást, hanem civil szervezetekkel együttműködve társadalmi kérdésekre is megoldást találhatnak - fűzte hozzá.

Arra is kitért, hogy a súlyos problémákat vidéken a nagypolitika nem oldja, nem oldhatja meg. A keddi tanácskozás pedig jó alapot biztosított arra, hogy ezen önkormányzatok együttműködése - bár még a kezdeti stádiumban van - akár hivatalos formát öltsön.

A tervek szerint egy hónap múlva ismét összegyűlnek, a házigazda a Borsod megyei Alsózsolca lesz. A következő találkozóra már feladatokat, témaköröket is kijelöltek. Monok polgármestere példaként említette az oktatás, a közbiztonság és a munkahelyteremtés területét, amelyekhez szakmai javaslatokat is készítenek.

Ivády Gábor, a Heves megyei Ivád MDF-es polgármestere a szociális segélyezés rendszerének átalakításáról beszélt. Azt mondta: ennek kapcsán törvénymódosítási javaslatot dolgozott ki, konkrét megoldási lehetőségekkel, Példaként említette a tartósan munkanélküliek visszavezetést a munka világába.

Hozzátette: két párt, az MDF és az SZDSZ támogatja kezdeményezését, és a KDNP is pozitívan áll a javaslatcsomaghoz.

A konferencián elhangzott, fel kell vállalni a cigánysággal kapcsolatos problémákat is, és végigvinni azokat az intézkedéseket, amelyek javítanának a települések helyzetén.

Monok képviselő-testülete május végén úgy döntött, hogy szigorítja a segélyek folyósítását. A település példáját követte Ivád, Sárospatak és Kerepes önkormányzata. Mint később kiderült, hasonló döntést hozott Mosonmagyaróvár önkormányzata is.

Az ombudsman szerint sérti a jogbiztonság elvét az, hogy önkormányzatok feltételekhez kötötték a segélyek kifizetését. Az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal pedig törvénysértést talált a monoki önkormányzat ez ügyben hozott rendeleteiben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását