2024. május 7. - Gizella

Az állami vezetők javadalmazásának átláthatósága

Közzé kell tenni az állami vezetők illetményét, a számukra kifizetett jutalmat, illetve személyijövedelemadó-bevallásukat, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló kormányzati előterjesztést hétfőn, jövő heti kétnapos ülésének első napján.
2008. március 2. vasárnap 09:34 - Hírextra

Az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságáról szóló törvényjavaslat szerint az illetmények mellett nyilvános lesz az állami vezető személyijövedelemadó-bevallásából az összevont adóalap összege, az összevont adóalap adójának összege, az összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezmények összege, a külön adózó jövedelmek összege és a külön adózó jövedelmek adójának összege.

A törvényjavaslat rendelkezik az állami vezető és hozzátartozója vagyongyarapodási vizsgálatának ötévenkénti lefolytatásáról.

Ezeket az adatokat a Miniszterelnöki Hivatal honlapján teszik közzé. A jogszabály hatálybalépését követő 45 napon belül kell az adatokat a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek nyilvánosságra hoznia.

Az előterjesztés része a kormányfő közélet megtisztítását célzó, tavaly ismertetett javaslatainak. A Fidesz is beterjesztett egy hasonló tartalmú törvényjavaslatot, de azt a kormánypártok nem támogatták, mivel a kabinetét jobbnak tartják.

Az Országgyűlés hétfőn tárgyal egy november közepén leszavazott interpellációt. Firtl Mátyás (KDNP) azzal kapcsolatban interpellált a gazdasági miniszterhez a schengeni határnyitás kapcsán, hogy a határ menti településeket a szomszédos országokkal gyakran semmilyen, vagy csak használhatatlan utak kötik össze. Az ellenzéki képviselő azt akarta megtudni, mikorra várható az utak járhatóvá tétele.
Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium akkori államtitkára válaszában egyetértett azzal, hogy a megszakított közlekedési kapcsolatokat újjá kell építeni, szavai szerint csak az a kérdés, hogy melyeket, milyen sorrendben, mikor és miből.

Válaszát sem az ellenzéki képviselő, sem az Országgyűlés nem fogadta el. Miután a gazdasági bizottság e héten szerdán megtárgyalta a kérdést, gazdasági minisztérium válaszát elfogadásra ajánlja.

A Ház dönt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról szóló országgyűlési határozati javaslatról, amelynek alapján a fórum az Országgyűlés saját állandó intézménye lesz. A szervezet a határon túli magyar közösségek törvényhozóit, az Európai Parlament magyar képviselőit és az Országgyűlés delegált képviselőit tömöríti.

A határozathozatalok után vitatják meg a képviselők az Egymásért, Egy-másért Alapítvány ügyében készített jelentést.

Az Országgyűlés napirendjén szerepel az a beszámoló, amit az Országos Választási Bizottság készített a területi és az országos kisebbségi önkormányzati képviselők 2007. március 4-i választásáról.

Kedden kezdődik a nemzeti éghajlatváltozási stratégiáról, valamint a 2007-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikai koncepcióról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitája.
Az energiapolitikai koncepció általános vitája február 19-én kezdődött, akkor Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára azt mondta: az állam a koncepcióval a társadalmat kívánja mozgósítani az ellátásbiztonság, versenyképesség, fenntarthatóság hármas követelményrendszer egy idejű teljesüléséhez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását