2024. április 29. - Péter

Eger fellebez a HospInvest ellen

Eger városa megfellebbezi azt a határozatot, amellyel a népegészségügyi szolgálat engedélyt adott a HospInvest Zrt.-nek az egri kórház működtetésére - ezt a városi önkormányzat felhatalmazása alapján a kórházban működő érdekképviseletek ügyvédje kedden sa
2008. szeptember 30. kedd 18:24 - Hírextra
Pajtók Gábor emlékezetett arra: Nagy Kálmán kereszténydemokrata országgyűlési képviselő korábban betekintett az engedélyezési eljárás iratanyagába. Ennek alapján a civilben orvosként dolgozó politikus közölte, hogy a személyi feltételek hiánya miatt csupán a kórház néhány osztálya működhetne a betegellátás veszélyeztetése nélkül - idézte fel a honatya szavait a jogász.

Mánya Kristóf, a "kórházvédők" szóvivője úgy nyilatkozott: az a látszat, hogy politikai nyomásra bizonyos döntéshozók érdekcsoportok uszályába kerültek.

Hegyaljai Judit, az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének intézményi vezetője úgy fogalmazott: "nem biztos, hogy sztrájkolni fogunk, de meg fogjuk találni azt a megoldást, ami lehet, még a sztrájknál is ütősebb".

Szabó Pál, a "kórházvédő bizottság elnöke" kiosztott egy nyílt levelet a sajtótájékoztatón, amelynek címzettje Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés szocialista elnöke. Ebben felszólítják a politikust arra, hogy azonnal bontsa fel a HospInvesttel kötött szerződést. Emlékeztetnek arra a bírósági ítéletre, amely szerint a megye "törvénytelen módon" nyilvánította a pályázat győztesévé a HospInvestet. "Ebből minden józanul gondolkodó ember számára nyilvánvaló, hogy valamennyi lépés, mely a kórházat magántőkés csoport számára kívánja átadni, szintén törvénytelen" - tartalmazza a levél.

A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc kórházat. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott, és ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.

A HospInvest Zrt. augusztus közepén adta be a működési engedély iránti kérelmét az ÁNTSZ-hez, amelyet hétfőn kapott meg a népegészségügyi szolgálattól.

Időközben a Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei önkormányzat határozatát, amely a HospInvestet nyilvánította a kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesének.

Az ítélet indoklása szerint a HospInvest pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak.

Az MTI által korábban megkérdezett jogászok szerint az ítélet nem érinti közvetlenül a megye és a cég között létrejött szerződést, annak felbontása polgári peres úton kezdeményezhető. A szerződés felbontását a szerződő felek vagy olyan fél - például a tenderen vesztes pályázó - kezdeményezheti, amelyet közvetlenül hátrányosan érintett az utóbb jogellenesnek ítélt önkormányzati döntés.

Az intézményben működő érdekképviseletek figyelmeztető sztrájkot tartottak szeptember 26-án. Erre azok után került sor, hogy követelésük ellenére a megye nem bontotta fel a HospInvesttel kötött szerződést.

Ugyanakkor az egri önkormányzat bejelentette, hogy pert indít a vagyonkezelési szerződés megsemmisítéséért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását