2024. április 19. - Emma

Depresszió, szívprobléma

A szívbetegeket fontos lenne rutinszerűen szűrni depresszióra is, mert emiatt nagyobb a valószínűsége egy további szívinfarktusnak - áll az Amerikai Szívtársaság hétfőn kibocsátott irányelveiben.
2008. szeptember 30. kedd 10:15 - Hírextra
A társaság szakemberei arra növekvő számú tényre reagálnak, amelyek szerint a szívinfarktust gyakran követi depresszió, a depressziós pácienseknek pedig nagyobb a kockázata a további szívproblémákra.

"Tanulmányok mutatják, hogy a szívinfarktuson átesett pácienseknél mintegy háromszor gyakoribb a depresszió, mint az átlagnépesség körében" - mondta Judith Lichtman, a Yale Egyetem orvosi karának munkatársa, a Circulation című szaklapban megjelenő új irányelvek egyik kidolgozója.
Eddig nem szűrték depresszióra rutinszerűen az infarktuson átesett betegeket, ezért a szakemberek úgy vélik, az új irányelvek gyakorlati bevezetése életeket menthet meg.

Kutatások azt mutatják, hogy a depressziós páciensek nagyobb valószínűséggel hagyják el szívgyógyszereiket és kisebb eséllyel tartják az ajánlott étrendet, valamint mozgásprogramot, mint a többiek. A depresszió testi változásokat is okoz, csökkenhet a szívritmus és növekedhet azon véralkotók aránya, melyek elősegítik a vérrögképződést.

A társaság új irányelvei között korai, majd többször ismételt szűrés szerepel, nem csak depresszióra, de más mentális problémákra is, például szorongásra. A kezelési javaslatok között mozgás, antidepresszánsok adása és rehabilitációs program szerepel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását