2024. április 20. - Tivadar

Magasabbak, de kövérebbek

Európai viszonylatban átlagos magasságúnak számítanak az osztrákok - messze elmaradnak például a hollandoktól, dánoktól és svédektől -, a kimutatások szerint azonban az utóbbi száz évben mégis tíz centiméterrel "nőttek".
2008. január 18. péntek 11:38 - Hírextra

Az ember fizikai méreteivel foglalkozó tudományág, az antropometria képviselői közül sokan vallják, hogy az emberek testmagasságának változása talán többet elárul egy adott társadalom jólétéről, fejlettségi és szociális viszonyairól, mint számos gazdasági adatsor.

Ausztria ebből a szempontból mintaország lehet, hiszen a népesség átlagos testmagasságának emelkedése - az elesettekről, a munkanélküliekről és rászorulókról gondoskodó, kiterjedt szociális hálóval rendelkező jóléti társadalom kiépítésével párhuzamosan - töretlen az utóbbi száz-százötven évben.

1865-ben a negyvenéves osztrák férfiak átlagos testmagassága még csak 164 centiméter volt, 1991-ben már 175, ma pedig 178 centiméter. Egy felnőtt, átlagosnak tekinthető osztrák nő 166 centiméter, egy centiméterrel magasabb, mint 1991-ben.

A tizennyolc éven aluli fiúk közül azonban már mindegyik negyedik testmagassága eléri a 185 centimétert, három százalékuké pedig meghaladja a 195-öt. Minden tizedik lány 175-180 centiméter magas.

Az osztrák statisztikai hivatal adatai szerint még a csecsemők is "magasabbak" lettek. Az 1976 és 1979 között születettekhez képest az 1995 és 2000 között napvilágra jött bébik átlagos testhossza két centiméterrel lett nagyobb.

Az alpesi országban élők azonban nemcsak magasságban, hanem meglepő módon szélességben is gyarapodtak. Egy orvosi szaklap szerint több mint 860.000 osztrák - a lakosság tizenkét-tizenhárom százaléka - tekinthető elhízottnak, vagyis testtömegindexe meghaladja a harmincat. Feltűnő a földrajzi megoszlás: az elhízottak zöme az északi és keleti tartományokban, Bécsben, Burgenlandban, Felső- és Alsó-Ausztriában él. A legveszélyeztetettebbek a bécsiek, közülük: minden harmadik túlsúlyos, tizenkét százalékuk pedig krónikusan (betegesen) elhízott.

2006-ban mintegy 1700 osztrák próbált műtéti beavatkozással megszabadulni felesleges kilóitól.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását