2024. április 29. - Péter

Vörös riadó

"Ez nem csak szép piros ruha. Ez vörös riadó" - hangzik a Szív Világszövetsége egyik jelmondata ahhoz a világméretű mozgalomhoz, amivel igyekeznek fölrázni az embereket, hogy végre tudják: a nők többsége is szív- és érrendszeri betegségben hal meg.
2008. április 14. hétfő 09:52 - Hírextra

Már csak egy hónap van az idei Szív Világkongresszusig, amit Buenos Airesben rendeznek, és a Szív Világszövetség most hozta nyilvánosságra azokat az adatokat, amik az "Öltözz pirosba" mozgalommal kapcsolatosak. Ezt a jelszót először az Amerikai Szív Szövetség adta ki, amikor egyértelművé vált, hogy az Egyesült Államokban a nők halálozási statisztikáinak az élén a szív- és érrendszeri betegségek állnak.

Ez már világszerte igaz, noha még mindig a legtöbb országban ismeretlen tény. Idézik az ausztráliai statisztikát, ahol a megkérdezett felnőttek 97 százaléka nem tudta, hogy nem csak a legtöbb férfi, de a legtöbb nő is valamilyen szívbetegség, vagy szélütés miatt fejezi be az életét. Több, mint négyszer annyi hölgy hal meg ilyen betegségben, mint emlőrákban - az Egészségügyi Világszervezet statisztikái is ezt bizonyítják.

A magas vérnyomással szorosan összefüggő agyi érkatasztrófák, a szívinfarktus okozta halálozás következtében világszerte több nő veszti életét, mint minden fajta rosszindulatú daganat, AIDS, malária és tuberkulózis miatt együttesen. Az "Öltözz pirosba" mozgalom azt célozta meg, hogy mindenfelé fölhívja az emberek figyelmét a szomorú igazságra: a legfontosabb közegészségügyi tennivaló a nők egészségének védelme a különféle szív- és érbetegségek ellen.

A Szív Világszövetség büszkén tudatja, hogy ebben az esztendőben Ausztrália, Finnország, Jamaica, Szingapur, Dél-Afrika, Svédország és az Egyesült Államok rendez nagyszabású akciókat, programokat a női szívbetegségek megelőzése végett. Tavaly Chile volt az első dél-amerikai ország, ahol ez a mozgalom elindult. Ott úgy érzékelték, hogy az eredetileg angol jelszót "Go Red for Women" szabadon kell spanyolra fordítani: így jelent meg azon a területen a "Mujeres en Rojo", a "Nők vörösben".

A nemzetközi média világszerte fölemelte ezt a rendkívül fontosnak ítélt témát. A Világszövetség szerint csak az amerikai hírforgalomban évente 2,3 millió médiaszereplése volt a hölgyek szívével foglalkozó mozgalomnak. A Szív Világszövetség tájékoztatása szerint az Elizabeth Arden kozmetikai világcég sminktermékeinek bevételéből jelentős összeget fordíthatnak arra a tájékoztató programra, amivel a nők figyelmét igyekeznek fölhívni a szívbetegségek veszélyeire.

A Szív Világszövetség büszkén közli a mozgalom szóvivőjének fényképét: a világhírű Catherine Zeta-Jones mosolyog a nézőre. Az Egyesült Államokban a hölgyek szívbetegsége ellen szervezett harc legfőbb támogatója a First Lady. Laura Bush lányával, Barbarával jelent meg ez év elején azon a divatbemutatón, amit a mozgalom jelszavával szerveztek.

A piros ruha tavaly Milánóban is megjelent a szokásos divatheteken, ahol óriási sikere volt annak a négy méter hosszúságban egyik terem közepén függő piros kosztümnek, amit egyik fiatal tervező, Margherita Paglia alkotott. Az Olasz Szívgyógyász Társaság idén tudatta, hogy a hölgyek szívbetegségének megelőzésére szervezett program egyik támogatója a világhírű Olasz Nemzeti Divatkamara.

Az olasz rendezvények között a szervezők több, tudományos vizsgálatról is beszámolnak, melyeket a női szívbetegségek megelőzésével kapcsolatban a hormonális zavarok, az életviteli változtatások javítása végett szerveznek Itáliában. Az olasz "Öltözz pirosba" mozgalom egyik, további jelszava ugyancsak világszerte követendő: "Az egészséges nő az egészséges társadalom". Nem csoda, hogy a Szív Világszövetség hivatalos folyóirata, a "Szívdobogás" is ezt idézi idei első számában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását