2024. április 30. - Katalin, Kitti

Deutsch Róbert főrabbi: Lehet-e a holokauszt tragádiájáról múltidőben beszélni?

Az emberiség semmit sem tanult a történelmi tragédiákból - mondta Deutsch Róbert főrabbi vasárnap a győri zsidótemetőben, ahol a városból és környékéről elhurcolt zsidóság elpusztításának 65. évfordulóján emlékeztek a mártírokra.
2009. június 21. vasárnap 17:46 - HírExtra
A főrabbi szerint emlékezni és emlékeztetni szent kötelesség. A felnövekvő nemzedékeknek ugyanis tudniuk kell, hogy mi történt akkor, amikor a náci őrültek sáskaként rohanták le egész Európát, zsidók millióit alázták meg, hurcolták el.

Deutsch Róbert feltette a kérdést: lehet-e múlt időben beszélni? A mártírok tragédiája felnyitotta-e az emberek szemét? Hol a lelkiismeret szava? Utalt azokra a megnyilatkozásokra, cselekedetekre, melyek azt mutatják, nem múlt el a gyűlölet. Van, aki Magyarországot Palesztinához hasonlítja, van, aki magukfajtáról és magunkfajtáról beszél, vannak, akik az utcán menetelve keltenek félelmet, s van, aki egy holokauszt gyászünnepségen csúzlival lövöldöz - sorolta a főrabbi.

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete nevében Frischmann Edgár kijelentette: "Nem félünk, de nagyon aggódunk" amiatt, ami szabad hazánkban történik. Ezzel együtt is reményének adott hangot, hogy Magyarország és a világ tisztes polgárai kivetik maguk közül a "beteges bűnbakkeresőket". A gyászünnepség résztvevői megkoszorúzták a mártírok emlékművét a győri temetőben, majd a felújított zsinagógában a holokauszt áldozatainak emlékére rendezett koncertet hallgatták meg. Győrből ötezer zsidót hurcoltak el, s közülük ezer sem tért vissza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását