2024. május 5. - Györgyi

Kiállnak a magántőke bevonása ellen

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) a kezdetektől következetesen kiállt a magántőke bevonása ellen az egészségbiztosítás rendszerébe.
2007. december 22. szombat 22:05 - Hírextra

Meggyőződésünk, hogy hosszútávon - kellő társadalmi kontroll mellett - csak az állam tudja garantálni, hogy a szolidaritás alapú egészségügyi ellátás valamint a nemzeti kockázatközösség fennmaradjon. A magántőkének természetéből adódóan nem a prevenció és nem a betegek meggyógyítása a célja, hanem a minél nagyobb haszonszerzés. Az elmúlt évtized szomorú hazai és nemzetközi tapasztalatai azt bizonyítják, nincs az a törvény, amely ennek útját tudná állni. Az emberek egészsége pedig nem az a terület, ahol egy normálisan működő társadalomban teret engednek a magántőkések lelkiismeretlen profitszerzésének.

Az FRDÉSZ rendkívül sajnálatosnak, a demokratikus elvekkel teljesen ellentétesnek ítéli meg mind a törvény kormányzati előkészítését, mind a törvény parlamenti elfogadását. Tiltakozunk az ellen, hogy az egész magyar társadalmat érintő törvényt úgy terjesztette be a Kormány a Parlament elé, hogy előtte nem kérte ki sem közvetve, sem közvetlenül az állampolgárok véleményét. A kormányzati koalíciós többséghez tartozó országgyűlési képviselők pedig úgy mondtak igent a törvény elfogadására, hogy szembehelyezkedtek választóik akaratával. Minden közvélemény kutatás - még a Kormány által megrendelt is, valamint a széleskörű társadalmi összefogás azt bizonyította, hogy a magyar társadalom többsége elutasította a magántőke bevonását az egészségbiztosítás rendszerébe.

Bízunk abban, hogy Sólyom László köztársasági elnök a rendelkezésére álló jogi eszközökkel, a társadalom érdekeire tekintettel, megakadályozza a törvény hatályba lépését. Ugyanakkor az FRDÉSZ csatlakozik a LIGA Szakszervezetek által az egészségbiztosítás rendszerébe a magántőke bevonásának megakadályozása érdekében elindított népszavazási kezdeményezéshez. Az FRDÉSZ az ügydöntő népszavazás kiírásához szükséges aláírások összegyűjtésének érdekében mozgósítja 40 ezer fős tagságát. Egyúttal felkérjük Magyarország összes szakszervezetét, civil szervezetét hasonló aktivitásra. Ne engedjük meg, hogy ezen kezdeményezésre rátelepedjenek a politikai pártok! Bizonyítsuk be, hogy egy ilyen súlyos probléma megoldásában a civil társadalom képes, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül, összefogva, a népszuverenitás elvét érvényesítve eredményes lenni.
A fegyveres és rendvédelmi munkavállalók törvényi tilalom miatt nem sztrájkolhattak a Liga Szakszervezetek által meghirdetett "Társadalmi Szolidaritás" napjain 2007. november 21-én és december 17-én.

Az FRDÉSZ köszönetét fejezi ki mindazon munkavállalóknak, akik ezeken a napokon élve a legkeményebb törvényes munkavállalói nyomásgyakorlás eszközével, tiltakozásul, hosszabb, vagy rövidebb időre, saját egzisztenciájukat kockáztatva megtagadták a munka felvételét.
Külön is köszönetünket fejezzük ki azon sztrájkoló vasutas, pedagógus és egészségügyi dolgozóknak, akik december 17-én nemcsak saját magukért, kollégáikért, hanem értünk, és minden magyar állampolgárért sztrájkoltak december 17-én, a magyar hétköznapok hőseivé válva ez által! - Kónya Péter elnök, FRDÉSZ Elnöksége.

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását