2024. április 25. - Márk

Takarékos állami gazdálkodás

Az SZDSZ-frakció egyhangúlag támogatta és még a hétfői napon benyújtja a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslatát - mondta el a testület ülése után tartott sajtótájékoztatóján Kóka János.
2008. szeptember 29. hétfő 15:22 - Hírextra
A frakcióvezető szerint a magyar gazdaság fejlődését a korszerűtlen és túlterjeszkedett állam gátolja. Hozzátette, hogy az ország növekedési problémái időben egybeesnek a világszintűvé dagadó hitelválsággal.

Kóka János a törvényjavaslat kapcsán hangsúlyozta: azért nyújtották be a javaslatot, mert pozitív irányban szeretnék befolyásolni Magyarország fejlődését. Hozzátette: az SZDSZ mindenki irányában nyitott az értelmes párbeszédre, és reményeik szerint javaslatukat mind az ellenzéki pártok, mind a kormány képes lesz támogatni. Megjegyezte: hosszú idő után először látnak esélyt rá, hogy az állami gazdálkodást meghatározó kérdésekben a pártok képesek legyenek megállapodni egymással.

A frakcióvezető emlékeztetett: az SZDSZ már koalíciós pártként hangsúlyozta, hogy a növekedés beindításához ezermilliárd forintos adócsökkentésre és ehhez kapcsolódó költségcsökkentésre lenne szükség.

A szabad demokraták törvényjavaslata a frakcióvezető szerint az adócsökkentéshez, illetve a konvergencia-programban foglalt terven felüli deficitcsökkentéshez ad mozgásteret.

A javaslat 2009-ben - a 2008-ra tervezetthez képest - nem engedné növekedni a központi költségvetés kiadásait, a következő két évben pedig csak az előző évi gazdasági növekedés felével lehetne növelni a kiadási oldalt. Ez a szabad demokraták véleménye szerint lehetővé tenné, hogy a növekedés másik felét, valamint az inflációból származó bevételt az állam megtakarítsa,így hozzájárulva a deficit- és adócsökkentéshez.

Emellett a törvény létrehozná az Adóreform Alapot. A kormánynak kötelezően ide kellene gyűjtenie a terven felüli bevételeket, illetve a terven felüli kiadáscsökkentésből származó megtakarításokat. Az így befolyt összeget kizárólag adócsökkentésre és deficitcsökkentésre lehetne felhasználni.
Az SZDSZ javaslata egyúttal bevezetné az összegszerű kiadási plafont is. Megjegyezte, hogy a szabad demokraták jelentős kiadáscsökkentési lehetőségeket látnak az állam oldalán. A liberálisok egyúttal kívánatosnak tartanák, hogy az állam vizsgálja felül a költségvetési intézmények kiadási sorait, és azt a több ezer közfeladatot, amelyek "hatékony ellátásáról semmiféle adat nem áll rendelkezésre".

Az SZDSZ javasolja a Munkaerő-piaci Alap körülbelül 400 milliárd forintos költségeinek felülvizsgálatát és a jóléti kiadások egy részének rászorultság alapú átrendezését.
A liberális párt ösztönözné, hogy a kormány kezdje el a lakáshitelhez kapcsolódó támogatások körének megvizsgálását, mert véleményük szerint, miközben az állam százmilliárd forintos nagyságrendben nyújt kamattámogatást a lakáshitelekhez, de ez döntő részben a "bankoknál köt ki".

A szabad demokraták egyúttal egy többelemű adócsomagról szeretnének egyeztetni a parlamenti pártokkal. Kóka János ennek kapcsán leszögezte, hogy a Pénzügyminisztérium által benyújtott adójavaslat nem elég ahhoz, hogy Magyarországon gyorsulhasson a gazdaság és javulhasson az adófizetők pozíciója.

Az SZDSZ ezért nem kettő, hanem hárommillió forintra emelné a 18 százalékos személyi jövedelemadó sávhatárát. Emellett nemcsak a társasági, de a személyi jövedelemadón belül is eltörölnék a az átmenetinek tekintett adókat.

A frakcióvezető szükségesnek tartaná, hogy ha a jövőben járulékcsökkentésre kerül sor, az ne csak a minimálbér kétszerese alatti jövedelmekre, hanem minden járulékfizetőre vonatkozzon.
A liberálisok újra elő szeretnék venni azt a korábbi javaslatukat, hogy a személyi jövedelemadó három százalékát lehessen felajánlani az egyházaknak vagy a civil szervezeteknek.

Kóka János közölte, hogy a miniszterelnök javaslatai szerint egy havonta 250 ezer forintot kereső dolgozó a 2008-as adótáblához képest évente 54 ezer forinttal kap többet kézhez jövőre. Az SZDSZ javaslata szerint viszont évente 234 ezer forinttal maradna több egy ilyen alkalmazott borítékjában.
Megjegyezte: a frakció a házbizottság következő ülésén a házszabálytól való eltérést és sürgős tárgyalást fog kérni a javaslat ügyében.

Újságírói kérdésre azt mondta, hogy az adó- és költségvetési törvények megszavazásakor minden szabad demokrata képviselőnek "bent kell lennie, mindenkinek ugyanazt a gombot kell megnyomnia. Hogy melyik gombot nyomja meg a frakció, az attól függ, hogy milyenek lesznek a végszavazás előtt az adójavaslatok, és milyen lesz a költségvetési javaslat".

Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerülnek a javaslataik, azt mondta: először a mostani miniszterelnöki javaslatnál több száz milliárd forinttal nagyobb mozgásteret kell teremteni. Véleménye szerint az SZDSZ javaslata 200-250 milliárd forinttal igényel több mozgásteret a miniszterelnök, illetve a pénzügyminiszter által képviseltnél.

Hozzátette: azt szeretnék, ha 2009-ben három százalék alá csökkenne a költségvetési hiány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását