2024. május 4. - Mónika, Flórián

Hiányosak az '56-os ismeretek

Még hiányos 1956 előzményének és következményeinek a feltárása, többet kell áldoznunk a dokumentumok felkutatására, gyűjtésére, hiteles feldolgozására - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke hétfőn Kecskeméten.
2008. szeptember 29. hétfő 15:18 - Hírextra
Ha ezt a kollaboránsok, pénzes utódaik teszik, abban nem lesz köszönet - jelentette ki a kecskeméti börtön falánál rendezett ünnepi megemlékezésen, ahol Szobonya Zoltánra, az 1956-os forradalom és szabadságharc után a megtorlások áldozatává vált mártírra emlékeztek.

Lezsák Sándor szavai szerint "Szobonya Zoltán volt 1956-ban a nyugodt erő, akit ki lehetett végezni, de megsemmisíteni soha".

Az Országgyűlés alelnöke közölte: 2009-ben, Szobonya Zoltán születésének századik évfordulóján könyvet adnak ki a mártír emlékezetére.

Az ünnepi megemlékezésen beszédet mondott Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, a Fidesz országgyűlési képviselője, valamint Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője is.

Szobonya Zoltán ügyvédet, az 1956-os forradalom kiemelkedő Bács-Kiskun megyei vezetőjét 1958. szeptember 29-én végezték ki Kecskeméten. A karizmatikus egyéniségű jogász mindvégig a forradalom tisztaságát képviselte. Az ügyvéd már a forradalom előtt is bátran védte a koholt vádakkal perbe fogott kulákokat.

Szobonya Csilla, a mártírhalált halt ügyvéd leánya az ünnepségen elmondta: Jánoshalmán édesapja tevékenységének köszönhető, hogy vérontás nélkül fejeződött be a forradalom, ennek ellenére kivégezték.

A börtön falán 1993-ban állítottak emléktáblát a forradalom után Kecskeméten kötél általi halálra ítélt és kivégzett hősnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását