2024. április 25. - Márk

Tolnai megyenapok: finom falatok

Közel félszáz ételféleség sült, rotyogott, illatozott Zombán, a Dőry-kastély parkjában vasárnap, ahol a megyenap alkalmából idén első alkalommal rendezték meg a Tolna megyei települések gasztronómiai találkozóját.
2007. szeptember 2. vasárnap 21:40 - Hírextra

Minden ízében Tolna megye címmel hirdette meg a megyei önkormányzat a tájjellegű ételek versenyét azzal a nem titkolt céllal, hogy - Puskás Imre elnök szavaival élve - "a települések közötti összefogást erősítsék, s a saját ízek összeadódva a soknemzetiségű megye jellegzetességét, közös értékét felmutassák".

A Duna menti, ártéri települések zömmel halételekkel indultak: halászlével, pácolt hallal, csukapörkölttel, de Dunaföldvár a cipóban tálalt gombóclevesével aratott nagy sikert.

A németajkú nemzetiségek lakta vidékek sváb specialitásokkal büszkélkedtek, mint a disznótoros szauresz, azaz a friss disznóságokból készült savanykás, babérlevéllel megbolondított pörkölt étel, vagy a savanyú káposztás gőzgombóc.

A vadakban gazdag tájakról vaddisznópörköltet, vaddisznósültet, tárkonyos vadkacsa ragut, káposztás nyulat kóstolhattak a nézelődők, míg a vadgazdaságáról híres Gyulaj egyenesen dámvad- pecsenyét készített.

Remélhetően a gasztronómiai találkozó sikerén felbuzdulva elkészül a megye szakácskönyve is, hiszen minden csapat a kóstoló mellé receptjét is átadta a bíráló bizottságnak, amely számtalan különdíjat osztott ki a települések között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását