2024. május 5. - Györgyi

Orvvadászok pusztításai

A kiterjedt orvvadászat következtében mintegy felére csökkent Ukrajna vadállománya az ország 17 évvel ezelőtti függetlenné válása óta, egyes nagyvadaknak a 70 százalékát lőtték ki a lesipuskások.
2008. szeptember 29. hétfő 08:08 - Hírextra
A törvényi szabályozás hiányosságainak következtében Ukrajnában tömeges jelenséggé vált az orvvadászat, amelynek folytán a vadászható állatok - szarvasok, őzek, vadkacsák és vadlibák - mennyisége mintegy 30-70 százalékkal csökkent.

A medvék állománya a felére, a bölényeké a harmadára zsugorodott, de ugyanilyen katasztrofális a helyzet a halgazdálkodás terén is: az orvhalászok éves átlagban közel 200 ezer tonna édesvízi és tengeri halat fognak ki az ország területén - nyilatkozta Mikola Kosztrov, az Ukrán Állami Környezetvédelmi Felügyelőség vezetője a kijevi Deny című napilapnak.

A szakember szerint a természetvédelmi szolgálatok munkatársai évente több mint 111 ezer szabálysértőt - 11 ezer orvvadászt és közel 100 ezer orvhalászt - érnek tetten, de a vonatkozó törvények hiányosságai miatt csak az esetek egy-két százalékában szabnak ki büntetést.
Volodimir Borejko, a Kijevi Környezetkultúra Központ elnevezésű civil szervezet igazgatója az újságnak elmondta, hogy az ukrán állam rendkívül hatástalan módon óvja a vad- és halállományt, nyolc éve még az önkéntes természetvédelmi ellenőri intézményt is megszüntették, jóllehet az orvvadászok és orvhalászok egyharmadát a társadalmi vad- és halvédelmi felügyelők fülelték le.

Az orvvadászatot és -halászatot, valamint az erre szolgáló eszközök előállítását és tartását szigorúbban büntető törvénymódosító javaslatot idén nyáron kellett volna megszavaznia az ukrán parlamentnek, de az illetékes bizottság bizonytalan időre elnapoltatta az elfogadását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását