2024. március 29. - Auguszta

Hazánkban üléseznek

Magyarországon tartja közgyűlését keddtől az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE). A négynapos esztergomi tanácskozás fő témája az egyház és a média viszonya lesz - tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtóirodája az MTI-t.
2008. szeptember 29. hétfő 08:05 - Hírextra
Az európai püspöki konferenciák elnökeit csütörtökön fogadja Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke.

A közgyűlést Erdő Péter bíboros, a CCEE elnökének meghívására rendezik Magyarországon.
Az eseményt ünnepélyes szentmise nyitja meg kedden az esztergomi bazilikában, a főcelebráns Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek.

A tanácskozáson szó lesz a katolikusok és az ortodoxok, illetve a keresztények és a muzulmánok közötti párbeszédről, valamint az afrikai, a latin-amerikai és a közel-keleti egyházzal való együttműködésről is.

A közgyűlésen ismertetik a CCEE által kezdeményezett kutatás eredményeit, amely azt vizsgálta, milyen a média egyházról alkotott képe, az egyházi témák hogyan jelennek meg a médiában, illetve a püspöki karoknak milyen eszközök állnak rendelkezésükre az evangélium hirdetésére.
A CCEE európai egyházban betöltött szerepével kapcsolatban meghallgatják a testület bizottságainak - Európai Püspöki Médiabizottság, Elvándorlók Bizottsága, Hitoktatási és Oktatási Bizottság, Európai Hivatásgondozó Intézet - beszámolóit.

Polycarp Pengo, Dar-es-Salaam érseke, az Afrikai Püspöki Konferencia Tanácsának (SECAM) elnöke az európai és afrikai püspökök együttműködéséről beszél, kiemelve a soron következő CCEE-SECAM konferenciát, amelyet novemberben rendeznek Liverpoolban a földrészek közötti migrációról. Az európai és latin-amerikai püspökök közti kapcsolatokról szól Héctor Miguel Cabrejos Vidarte érsek, a Perui Püspöki Konferencia elnöke és a Latin-amerikai Püspöki Tanács missziós bizottságának elnöke.

A katolikus sajtóiroda utalt arra: decemberben tartják az első Katolikus-Ortodox Fórumot, az olaszországi Trentóban. A találkozón tizenkét, különböző egyházból érkező ortodox és tizenkét, püspöki konferenciákat és vatikáni dikasztériumokat (központi szerveket) képviselő katolikus vesz részt, a rendezvény központi témája a család lesz.

Az európai uniós intézmények működéséről és a bővítési folyamatról is szót ejtenek majd az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága képviselői. A főpásztorok rövid tájékoztatást kapnak néhány aktuális témában, többek között a katolikus hit oktatásáról, az őssejtkutatásról, az eutanáziáról és az iszlámmal való párbeszédről. A találkozón a résztvevők megválasztják a CCEE új főtitkárát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását