2024. május 3. - Tímea, Irma

Országgyűlési kérdések

A Tanyabusz-programmal, a 82-es főút győri bevezető szakaszával, a foglalkoztatás-egészségügy finanszírozásával, az ügyészségi összeférhetetlenséggel és a gyermekellátással kapcsolatban kérdeztek hétfőn a képviselők az Országgyűlésben.
2008. szeptember 29. hétfő 19:18 - Hírextra
Vécsi István (MSZP) arról érdeklődött, hogy az úgynevezett Tanyabusz-programban mikorra várható eredményhirdetés. Mint mondta, kifejezetten fontos a vidéki lakosság életminőségének javítása, amely az Új Magyarország vidékfejlesztési programban is szerepel.

Válaszában Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kifejtette: a Tanyabusz-program keretében minimum egy nyolc plusz egy személyes jármű beszerzésére van lehetőség, a támogatás maximuma pedig 40 ezer euró. Mint folytatta, 1.182 támogatási kérelem érkezett, amelyből még 430-at kell elbírálni, de nagy valószínűséggel a még hátralévő települések is nyertesként fognak kikerülni a támogatásból.

Szijjártó Péter, a Fidesz képviselője a 82-es számú út győri bevezető szakaszát illetően tett fel kérdést. Arra volt kíváncsi, hogy mikor épül meg ennek az útnak a vasúti felüljáróval ellátott új győri bevezető szakasza. Hangsúlyozta: az út hiánya miatt van, amikor több mint egy órát kell ülniük a dugóban az érintett városrészben lakóknak, hogy bejussanak a megyeszékhely belvárosába.
Puch László, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára elmondta: a probléma évtizedek óta valós, ám most egyelőre forráshiányból nem épül az útszakasz, nem pedig akarathiányból.

Az MDF-es Csáky András arról kérdezte az egészségügyi minisztert, hogy a foglalkozás-egészségügyi vizsgálattal kapcsolatban felmerülő díjakat kinek kell kifizetnie. Az ilyen szakvizsgálatok a társadalombiztosítás terhére igénybe vehető ellátások, vagy sem? - tette fel a kérdést a képviselő.

Válaszában Székely Tamás egészségügyi miniszter elmondta, az egészségbiztosítási alap terhére nem vehetők igénybe a munkahigiénés szűrő- és ellenőrző vizsgálatok, a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatások, valamint az ezen ellátások keretében kezdeményezett járóbetegellátások.

Kifejtette: csak azokat az ellátásokat finanszírozza a társadalombiztosítás, amelyek a biztosított foglalkozási megbetegedése, illetve üzemi balesete miatt váltak szükségessé. A vonatkozó jogszabály szerint a munkáltatói feladatok teljesítésével összefüggésben keletkező terheket nem szabad a munkavállalóra hárítani - tette hozzá.

Pósán László (Fidesz) arról érdeklődött a legfőbb ügyésznél, hogy Zsiros Zsolt, az MSZP debreceni városi elnöke korábban nem volt-e egyszerre a szocialista párt tagja és az ügyészség munkatársa is, megsértve ezzel az ügyészi összeférhetetlenséget.

Van-e jogkövetkezménye annak, ha egy korábbi ügyészről kiderül, nem tett eleget az összeférhetetlenségnek? - kérdezte Pósán László.

Kovács Tamás legfőbb ügyész elmondta: Zsiros Zsolt 1996-tól ügyészségi fogalmazóként, 1998-tól pedig ügyészként dolgozott, összeférhetetlenségre utaló körülmény azonban nem merült fel kinevezésekor, politikai véleményt pedig nem nyilvánított munkája alatt.

A gyermekek jogaival kapcsolatban tett fel kérdést Ékes Ilona (Fidesz), aki egy korábbi ombudsmani vizsgálatra hivatkozva elmondta, a különböző településeken élő családok gyermekei nem juthatnak hozzá egyenlően például a gyermekvédelmi szolgáltatásokhoz.

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára kifejtette, hogy az ombudsman vizsgálatában valóban olyan problémákra hívta fel a figyelmet, mint például a területi differenciáltság, de példaként említette, hogy 2013-ig mintegy 47 milliárd forinttal kívánják támogatni a gyermekek napközbeni ellátását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását