2024. április 27. - Zita

MSZP: indokolt a gyűlöletbeszédről szóló törvény

Indokolt a gyűlöletbeszéd büntető törvénykönyvi szabályozása a mai magyar társadalmi viszonyok között - mondta Bárándy Gergely, a törvénymódosítás egyik MSZP-s kezdeményezője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. február 19. kedd 13:40 - Hírextra
A módosítás a gyűlöletbeszédet maximum két évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti, ha azt valaki szavakkal, vagy akár kézmozdulattal követi el a nagy nyilvánosság előtt - közölte az Országgyűlésben hétfőn elfogadott módosításról a kormánypárti politikus.

Úgy vélte, hogy Sólyom László köztársasági elnök, eddigi megnyilatkozásai alapján, valószínűleg az Alkotmánybírósághoz (Ab) küldi a jogszabályt. Hozzátette: meggyőződésük, hogy a testület alkotmányosnak találja a törvényt, annak benyújtása előtt ugyanis komoly szakmai előkészítő munka folyt, amelynek során figyelembe vették az Ab ajánlásait is.

Bárándy Gergely elmondta: nem arról szól a törvény, hogy a jövőben egy társadalmi csoportot ne lehetne kritizálni. Egyet nem lehet: gyalázni, az emberi méltóságot megsérteni.

Azt mondta, ez a jogszabály "nem a zsidókról és a romákról szól, ez szól mindenkiről, szól a katolikus, a keresztény közösségekről, szól bármelyik felekezetről, bármelyik társadalmi csoportról, sőt az egész magyar nemzetről". Hozzátette: politikai pártokkal szemben nem lehet megvalósítani ezt a bűncselekményt.

Az Országgyűlésben csak az MSZP-frakció által támogatott törvényről a szocialista képviselő elmondta: "most, amikor a Magyar Gárda masíroz az utcáinkon", nem férhet kétség ahhoz, hogy indokolt ennek a jogszabálynak az elfogadása a mai magyar társadalmi viszonyok között.
Mint mondta, a jog nem statikus, annak a társadalommal együtt kell változnia. 20 éve a szólásszabadság korlátlan biztosítása szükséges és indokolt volt - folytatta - , hogy nehogy visszarendeződés következzen be a diktatúra irányába.

Kérdésre válaszolva a politikus azt mondta, hogy a törvény egy negatív társadalmi folyamatra való reagálás, ennek része a Magyar Gárda, Hegedűs Lóránt református lelkész kijelentése, vagy Budaházy György "mesterkedése".

Arra a kérdésre, hogy Zuschlag János volt szocialista képviselő a holokauszt áldozatait sértő viccére vonatkozna-e a törvény, a képviselő azt mondta, véleménye szerint "a határát súrolja".
Az MSZP-s politikus a nagy nyilvánosság kapcsán közölte: a média mindenképpen annak számít, egy internetes blogbejegyezés is, de akár az is, ha egy tanár az osztály előtt tesz ilyen kijelentést.
Bárándy Gergely szerint a jogszabály visszaélésekre adhat alapot, és a hatóságok, a bíróságok feladata lesz ezek megakadályozása. Az alaptalan feljelentés akár a hatóságok félrevezetését is jelentheti, és ez bűncselekmény - hívta fel a figyelmet a képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását