2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Göndör vesztett

Nem változik a képviselői tiszteletdíjak és költségtérítések jelenlegi rendszere - ez derült ki a parlamenti pártok képviselőinek nyilatkozataiból, amelyet az ezzel kapcsolatos törvénymódosításról tartott ötpárti egyeztetés után tettek kedden Budapesten.
2007. november 13. kedd 15:58 - Hírextra
Tudomásul vettem, hogy vesztettem, hogy győzött az Orbán Viktor-i mutyi és szociális demagógia - mondta Göndör István, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese, hozzátéve: olyan megoldást javasolt, amelynek alapján nem növekszik a képviselők borítékjába kerülő havi jövedelem.

Közölte, az országgyűlési képviselők javadalmazásának átláthatóságához és összeférhetetlenségük szigorításához szükséges egyes törvények módosításával minden képviselői jövedelmet adó- és járulékfizetési kötelezettség alá vonnának. A Göndör István és Balogh László (mindketten MSZP) által benyújtott előterjesztés általános vitáját szerdán kezdte meg a Ház.

Göndör István elmondta: nem folytatódnak a tárgyalások, mert nincs miről. Arra a felvetésre, hogy most népszavazást kezdeményeznek-e, Göndör István elmondta: ezt a törvényjavaslatot támogatta a szocialista frakció, arra volt mandátuma, hogy erről tárgyaljon. Az, hogy mi lesz ezután, majd eldöntik mások - közölte, hozzátéve, még neki is meg kell gondolnia, hogy visszavonja-e az előterjesztést.

Kitért arra, hogy a jelenlegi költségtérítési rendszert az Orbán-kormány idején fogadta el a parlament, és ezt a rendszert akarja tovább fenntartani.

A szocialista képviselő úgy fogalmazott: "miért lehet az, hogy a magyar sajtóban össze lehet adni a bruttó jövedelmet, a költségtérítést és a nettót. Egy középiskolás gyereket az érettségin kivágnak ilyenért" - fogalmazott.

A szocialista politikus elmondta: az SZDSZ támogatta a javaslatot.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója elmondta: egyetértenek azzal, hogy a költségtérítés rendszerét meg kell változtatni, de nem lehet egy rossz megoldást egy még rosszabb megoldással orvosolni, és a jelenlegi helyzetben a képviselők fizetését háromszorosára emelni. Hozzátette: az 1989-es alkotmánymódosítás tartalmazza, hogy a képviselők javadalmazása tiszteletdíjból, kedvezményekből és költségtérítésből áll.

Úgy vélte, nettó jövedelemnövekedést eredményezne a szocialisták javaslata, ez igaz a fizetésre, a végkielégítésre is. Kifogásolta a törvényjavaslat részét képező szociális csomagot, amely korengedményes nyugdíjazást és 50 éves kor felett közszolgálati járadékot tartalmaz.

Véleménye szerint közvélemény számára ugyanúgy elfogadhatatlan a képviselői tiszteletdíjak emelése, mint ahogy a költségtérítések rendszere is elfogadhatatlan. Répássy Róbert egyetértett azzal a felvetéssel, hogy a közvélemény számára nemcsak a tiszteletdíjak háromszorosára emelése az elfogadhatatlan, hanem a számla nélküli költségtérítés. Az ellenzéki képviselő hozzátette: semmiféle olyan megoldást nem támogathatnak a költségtérítések rendezése ürügyén, amely háromszorosára emeli a képviselői fizetést.

Arra a kérdésre, hogy a költségtérítés rendszerét nem lehetne-e máshogy átalakítani, a fideszes politikus azt mondta, várják a szocialisták javaslatát. Mint mondta, tudomása szerint a szocialista frakció előtt volt egy alternatív javaslat, ez szóba került a mostani ötpártin is, de Göndör István közölte: neki arra van mandátuma, hogy a benyújtott törvényjavaslatról tárgyaljanak.

A Fidesz a jövőben is nyitott minden olyan tárgyalásra, amely a képviselői javadalmazást a közvélemény számára is elfogadható módon rendezi - fűzte hozzá.

A fideszes politikus Hock Zoltánnal, az MDF elnökhelyettesével közösen azt javasolta, vonják vissza az országgyűlési képviselők javadalmazásának átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot.

Hock Zoltán azt mondta, az MDF kezdetektől világossá tette, csak akkor hajlandó egy ilyen törvényjavaslatot támogatni, ha azt mind az öt parlamenti párt támogatja.

Mint mondta, azt is kezdeményezték, hogy a törvényben rögzítsék: a tiszteletdíjról szóló döntés a következő parlamentre vonatkozzon.

Az elnökhelyettes közölte, készek arra, hogy részt vegyenek egy újabb ötpárti tárgyaláson erről a kérdésről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását