2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Át kell alakítani a rendőrséget

A kormányzatnak hosszú távra kell kijelölnie a rendészeti feladatokat és fejlesztéseket, mert ötven éve nem változott a rendőrség struktúrája – mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány, hozzátéve, el kell dönteni azt is, látható vagy reagáló,
2008. szeptember 27. szombat 20:07 - Hírextra
A Polgárőrök a kistelepülések biztonságáért című országos fórumon az altábornagy úgy fogalmazott: nem önkormányzati, hanem közösségi rendőrségre van szükség, ezért meg kell erősíteni, vissza kell állítani a körzeti megbízottak (kmb) rendszerét.

A rendőrfőkapitány, aki a rendőrség legmélyebbre ható gyökerének tartja a körzeti megbízottakat, közölte, még idén 150 körzeti megbízottat állít szolgálatba a rendőrség azokon a településeken, ahol jelentősen csökkent a lakosság szubjektív biztonságérzete, és ahol eddig nem volt ilyen jellegű rendőri szolgálat. A már állományban lévők közül mintegy ezren jelezték, hogy részt vennének ebben a programban – fűzte hozzá, jelezve, hogy ez év júliusától az erre vonatkozó bérfejlesztéssel ismét vonzóvá tették ezt a szolgálatot.

Elmondta, hogy 104 olyan kistelepülésen, ahol a leginkább romlott a közbiztonság, és ahol mély szociális problémák, az iskolázatlanság, a munkanélküliség nehezítik az emberek életét, kéthetes akciót tartottak. A 24 órás rendőri jelenlétnek köszönhetően javult az emberek szubjektív biztonságérzete. Az új kmb-sek főként ezeken a településeken állnak majd szolgálatba.
Bencze József megemlítette, hogy a fővárosban egy tíz éves programmal, lakástámogatási kedvezményekkel pár év alatt enyhítenék a létszámhiányt, erre 300 millió forint áll rendelkezésükre.
Az országos rendőrfőkapitány szerint a rendőrségnek problémát okoz az is, hogy a fővárosban zajló nagyobb rendezvények, demonstrációk biztosítására vagy családok közötti konfliktusok kezelésére sokszor vidékről kell elvonni jelentős erőket, ezért visszaállítják a bevetési egységeket és még az idén három ilyen jellegű századot hoznak létre.

Megemlítette azt is, hogy átalakítják képzési rendszerüket, kinyitják a kapukat azok számára is, akik alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkeznek. A főkapitány reményei szerint azzal, hogy érettségi nélkül, szakmunkás képesítéssel is lehetne felvételizni a rendőrségre, megnyílna a lehetőség a hátrányos helyzetű emberek, főleg a romák számára. Véleménye szerint, ha több roma kerülne a testülethez, akkor az esetleges konfliktusokat is könnyebben tudnák kezelni. Bencze József azt mondta, ezt a programot Borsod-Abaúj-Zemplén megyében még az idén elindítják.

Az altábornagy arról is szólt, hogy az év első nyolc hónapjában 26 ezerrel kevesebb bűncselekmény történt az országban, javult a közlekedési morál, csökkent a közúti balesetek száma, kevesebb az ittasan vezető.

Danielisz Béla bűnmegelőzési tanácsnok, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának szocialista elnöke arról beszélt, hogy az állami rendőrség drága pénzen kiképzett, felfegyverzett tagjai főként önkormányzati rendészeti feladatokat látnak el, ezért más visegrádi országokhoz hasonlóan olyan önkormányzati rendőrséget kell létrehozni, amely közterületi, de nem bűnüldözési feladatokat látna el.

A biztonsághoz való jog minden embert egyenlő mértékben megillet, ezért a komplex biztonság megteremtésén dolgoznak – mondta Danielisz Béla, hozzátéve, hogy a polgárőrség által javasolt Egy iskola - egy polgárőr programhoz minden támogatást megadnak.

A városrendészeti bizottság elnöke bejelentette, hogy Budapesten európai biztonságszervezési főiskolai képzés jön létre, ahová elsőként a polgárőrök jelentkezését várják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását