2024. április 24. - György

Az LMP nem érti

Kifogással fordult a Fővárosi Bírósághoz a Lehet Más a Politika amiatt, hogy a bíróság indoklás nélkül újabb négy hónappal elhalasztotta az LMP és a Magyar Villamos Művek (MVM) közötti perben a tárgyalást - közölte az MTI-vel csütörtökön a párt.
2010. szeptember 30. csütörtök 14:36 - HírExtra
Véleményük szerint az újabb halasztás a közérdekű adatok megismerése ügyében szokásos soron kívüli eljárás lefolytatását akadályozza - áll a közleményükben.

Az eset hátterét ismertetve kitérnek arra, hogy az LMP már 2009 óta szeretné megismerni a Magyar Villamos Művek szállodaügyletéről szóló belső vizsgálati jelentéseket, valamint a belső vizsgálatok költségeit, ám az állami cég üzleti titokra hivatkozva megtagadta azok nyilvánosságra hozatalát. Hozzáteszik, hogy a megtagadó nyilatkozat utal arra, hogy a közszolgáltató cég felügyelőbizottsága a vizsgálatot azzal zárta le, hogy egyes ügyleteknél felmerülhet büntető törvénykönyvi tényállások megsértésének gyanúja is.

A közleményben az LMP úgy fogalmaz, hogy a "milliárdos károkat okozó offshore- és szállodaügyekre vonatkozó vizsgálati jelentéseket és ezek költségét", valamint a Niker-Jadran szálloda-tranzakció dokumentációját az LMP peres úton kénytelen kikövetelni. Hozzáteszik, hogy a Fővárosi Bíróság azonban már a harmadik tárgyalási határnapot is elhalasztotta. A párt indokolatlannak tartja a halasztást, mert a bizonyítás lefolytatásához szükséges iratok rendelkezésre állnak.

Kijelentik, hogy az állampolgároknak joguk van tisztán látni a közpénzek sorsát érintő ügyekben, így jogukban áll tájékozódni minden olyan esetben, amikor kétségek merülnek fel a közvagyonnal való felelős gazdálkodást illetően.

A felperes LMP-t képviselő Schiffer András ezért levelében arra kéri a bíróságot, hogy mihamarabb tűzze ki az új tárgyalási határnapot.

Az Index 2009. június 29-én írt arról, hogy Mrs. Istvan Kocsis a tulajdonosa a brit bejegyzésű, offshore hátterű Jadran Investments Limited cégnek, amely mintegy egymilliárd forintért adott bérbe egy

horvátországi szállodát az MVM egyik leányvállalatának, de szerződésbontás után nem fizette vissza a bérleti díjat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását